fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle prema 72 USD

Cijene nafte porasle prema 72 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 72 USD u očekivanju uragana Francine koji je zatvorio američku proizvodnju u Meksičkom zalivu i ograničio preradu na obali.

Na londonskom tržištu barelom sirove nafte trgovalo se nakon podne po 95 centi višoj cijeni nego na zatvaranju trgovine u srijedu, od 71,56 USD. U srijedu je zaključio trgovinu u plusu 1,42 USD.

Na američkom tržištu cijena mu je bila viša 1,02 USD i iznosila je 68,33 USD. U srijedu je zaključila trgovinu u plusu 1,56 USD, prenosi SEEbiz.

Proizvođači su u srijedu zatvorili platforme u Meksičkom zalivu u očekivanju uragana Francine, a obustavljen je i rad nekih rafinerija na obali.

Zatvoreno je gotovo 39 odsto proizvodnje nafte i gotovo polovina proizvodnje prirodnog gasa u Meksičkom zalivu, saopštio je regulator za platforme na moru, navodeći da je evakuisana 171 platforma i tri bušotine.

„Uragan Francine vjerovatno je poremetio američku proizvodnju oko 1,5 miliona barela nafte, što će po našoj procjeni smanjiti proizvodnju u Meksičkom zalivu u septembru oko 50 hiljada barela dnevno”, smatraju analitičari UBS-a.

Značajniji rast cijena zakočila je u četvrtak Međunarodna agencija za energiju (IEA) sniženom procjenom rasta potražnje za naftom u ovoj godini.

IEA sada procjenjuje da će potražnja porasti 900 hiljada barela dnevno. Kao glavni razlog savjetodavna agencija grupe vodećih potrošača okupljenih u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) navela je posustajanje potražnje u Kini.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) snizila je procjenu rasta potražnje u ovoj godini, s 2,11 miliona na dva miliona barela dnevno. Privreda će solidno rasti, ali problemi u sektoru nekretnina i pojačana prodaja kamiona na tečni gas i električnih vozila zakočiće, po njihovim procjenama, potražnju za benzinom i dizelom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije