fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle prema 56 USD

Cijene nafte porasle prema 56 USD

Njujork, Londnon, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 56 USD, ohrabrene mogućim značajnijim ograničenjem snabdijevanja iz vodećih proizvođača kako bi se neutralisalo slabljenje potražnje zbog epidemije koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 18 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,46 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 51 cent višoj cijeni, od 51,26 USD, prenosi SEEbiz.

Od januara cijene nafte pritišće epidemija koronavirusa u Kini, koja je prema riječima čelnika Svjetske zdravstvene organizacije (WTO) Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa do sada odnijela 490 ljudskih života, a novi podaci govore o 28 hiljada zaraženih.

Iako su mediji objavili da su naučnici postigli napredak u razvoju vakcine, postupak neće biti dovoljno brz da se zaustavi aktuelna epidemija, ali će njihova postignuća biti veoma važna u slučaju nove epidemije.

WHO je umanjio važnost medijskih izvještaja navodeći da “nijesu poznati efikasni lijekovi” za virus. Epidemija je u međuvremenu poremetila ekonomske tokove, blokirajući transport robe i ograničivši industrijsku aktivnost u Kini.

Lanci snabdijevanja sirovinama u Kini poremećeni su do te mjere da je kratkoročna prodaja sirove nafte i tečnog naftnog gasa ove sedmice svedena skoro na nulu.

U takvoj se situaciji danas sastao tehnički odbor koji savjetuje Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihove partnere na čelu s Rusijom, kako bi predložili moguće mjere na smanjenje potražnje zbog epidemije.

Odbor je preporučio da OPEC%2B dodatno ograniči proizvodnju, za 600 hiljada barela dnevno, i sada se čeka konačno mišljenje Rusije o tom predlogu.

Ukoliko bude usvojen na redovnom sastanku OPEC-a, proizvodnja će biti ograničena za ukupno 2,3 miliona barela dnevno.

Podršku cijenama pružila je i najava da će Kina prepoloviti dodatne carine na 1,7 hiljada američkih proizvoda, prema potpisanoj prvoj fazi sporazuma između dvije zemlje.

To povećava šanse za ostvarenje kineskog cilja prema kojem bi u sljedeće dvije godine trebalo da povećaju kupovinu američkih proizvoda na 200 milijardi USD, smatraju analitičari.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranicama objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 54,99 USD, što znači da je porasla 33 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

cedis

U utorak isključenja u više gradova

Zbog planiranih radova na mreži, u utorak 7. maja, bez napajanja električnom energijom će ostati: Podgorica           -...