fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle blizu 77 USD

Cijene nafte porasle blizu 77 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na blizu 77 USD, budući da je saudijska najava o manjoj proizvodnji prevagnula nad zabrinutošću za potražnju zbog slabijeg kineskog izvoza i većih zaliha goriva u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila viša 31 cent i iznosila je 76,7 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 40 centi višoj cijeni od 72,14 USD.

Cijene je u ovom sedmici podstakla najava Saudijske Arabije da će u julu smanjiti proizvodnju za milion barela dnevno, na devet miliona barela dnevno, prenosi SEEbiz.

„Kako stvari sada stoje, tržište nafte na pragu je ogromnog manjka u snabdijevanju. Dodatno smanjenje saudijske proizvodnje trebalo bi po nekim procjenama da poveća deficit u snabdijevanju tržišta u julu na više od tri miliona barela dnevno”, rekao je analitičar PVM Oil-a, Stephen Brennock.

Trgovci su se tako ponovo fokusirali na saudijsku najavu, a cijene su se stabilizovale nakon početnog pada čiji su okidač bili slabi kineski podaci o trgovini i rast zaliha goriva u SAD-u.

Kineski izvoz pao je u maju 7,5 odsto, a smanjio se i uvoz, 4,5 odsto, pokazujući da je domaća potražnja ipak snažnija od strane.

Podaci su takođe pokazali snažan rast uvoza sirove nafte, budući da su rafinerije počele da pojačavaju zalihe.

U SAD-u su zalihe benzina porasle u prošloj sedmici oko 2,4 miliona barela, a zalihe derivata oko 4,5 miliona, pokazao je izvještaj Američkog instituta za naftu (API).

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Spajić: Olimpijski duh će narednih dana ujediniti svijet

Podgorica, (MINA) - Olimpijski duh će u Parizu narednih dana ujediniti svijet, kazao je...