fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale prema 84 USD

Cijene nafte pale prema 84 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 84 USD, jer je zabrinutost za kinesku potražnju prevagnula nad procjenama o tješnjem snabdijevanju u ljetnjem tromjesečju.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila niža 83 centa nego na prethodnom zatvaranju trgovine i iznosila je 84,28 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 63 centa nižoj cijeni, od 82,19 USD.

Trgovci su ove sedmice tragali za signalima koji bi im pomogli u procjenama potražnje u Kini, vodećem svjetskom uvozniku, prenosi Hina.

Kineski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u drugom tromjesečju 4,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, nagovještavajući posustajanje aktivnosti u poređenju s početkom godine, kada je uvećan 5,3 odsto. Tržište nekretnina ponovo se oštro smanjilo, a lična potrošnja oslabila.

Slabiji tempo rasta znači i skromniju potražnju za naftom, pa se pažnja tržišta okrenula sjednici kineske Komunističke partije u potrazi za najavama podsticaja. Zvaničnici su priznali da duga lista ekonomskih ciljeva sadrži “brojne složene protivurječnosti”, ali nijesu skicirali konkretne mjere koje bi podstakle aktivnost druge ekonomije svijeta.

“To je u petak zakočilo cijene robe, uz ostale faktore”, napisali su analitičari ANZ-a.

Barijera cijenama bio je i pad informacionih sistema širom svijeta zbog ažuriranja programa firme za kibernetičku sigurnost CrowdStrike, koji je “srušio” operativni sistem Windows.

Avio-prevoznici su obustavili letove, banke nijesu mogle da pružaju usluge plaćanja, a poremećena je i trgovina na nekim finansijskim tržištima.

Vodeći proizvođači smanjuju snabdijevanje kako bi podržali cijene i vjerovatno neće mijenjati proizvodnu politiku na skorašnjem sastanku, rekla su tri izvora za Reuters.

Analitičari zato očekuju tješnje snabdijevanje do kraja trećeg tromjesečja.

OPEC je odvojeno objavio da je u četvrtak barel korpe nafte njegovih članica poskupio 87 centi, na 85,43 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...