fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale na 92 USD

Cijene nafte pale na 92 USD

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima na 92 USD, zbog novog talasa zaraze covidom-19 u Kini koji je ponovo izazvao zabrinutost za potražnju u najvećem svjetskom uvozniku.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila 1,08 USD niža nego na prethodnom zatvaranju i iznosila je 92,06 USD.

U Njujorku se barelom trgovalo po 1,13 USD nižoj cijeni, od 84,74 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce je uznemirio novi talas zaraze covidom-19 u Kini, koji je potopio nadu da će najveći uvoznik nafte u svijetu u kratkom roku ukinuti sva koronaograničenja i utrti put oporavku potražnje za energijom.

Broj slučajeva zaraze snažno je porastao prošlog vikenda, a u ponedjeljak Peking i drugi veliki gradovi obavijestili su o najvećem broju novozaraženih od početka pandemije.

“Rast broja novih slučajeva covida u Pekingu i drugim gradovima poslužio nam je kao podsjetnik da ne treba tako skoro očekivati promjenu u putanji rasta ekonomije i potražnje za naftom u najvećem svjetskom uvozniku nafte”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

U utorak, broj zaraženih dodatno je porastao, uključujući i glavni grad Peking, a odvojeni su podaci pokazali sporiji rast aktivnosti u kineskoj industriji.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) ponovo je u ponedjeljak snizila procjenu rasta globalne potražnje za naftom u ovoj godini, peti put od aprila, ističući covid-19 u Kini, visoku inflaciju i podizanje kamatnih stopa u velikim privredama.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) podigla je prognozu rasta potražnje u ovoj godini i podsjetila da 5. decembra na snagu stupa embargo Evropske unije (EU) na uvoz ruske nafte brodovima, što znači da treba naći zamjenu za oko 1,1 milion barela nafte dnevno.

U narednoj godini rast potražnje trebalo bi da zakoče nepovoljni ekonomski trendovi.

Značajniji pad cijena nafte zakočile su procjene da su američke zalihe sirove nafte u prošloj sedmici pale oko 300 hiljada barela, prema anketi koju je ponedjeljak objavio Reuters.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak pojeftinio 39 centi na 94,92 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...