fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 82 USD

Cijene nafte pale ispod 82 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 82 USD pod pritiskom znakoa posustajanja ekonomske aktivnosti u Kini i procjena o rekordnoj proizvodnji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela s rokom isporuke u martu bila je niža 90 centi i iznosila je 81,97 USD. Aktivnije se trgovalo barelima s rokom isporuke u aprilu, po 1,17 USD nižoj cijeni, od 81,33 USD, prenosi SEEbiz.

Na američkom tržištu barel je bio u minusu 1,33 USD, skliznuvši na 76,49 USD.

Trgovci prate stanje u Kini nakon što je sud u Hong Kongu u nedjelju naložio likvidaciju prezaduženog nekretninskog diva Evergrandea. Građevinski sektor čini otprilike četvrtinu kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) pa se strahuje da bi kriza mogla smanjiti potražnju za naftom.

U srijedu zabrinutost je raspirio podatak o padu aktivnosti u kineskoj industriji u januaru, četvrti mjesec zaredom, prema istraživanju Kineske federacije za logistiku i nabavu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) prognozirala je da će upravo Kina biti motor rasta potražnje za naftom u ovoj godini.

Zabrinutost za potražnju podstiču i predviđanja da će američka centralna banka ove sedmice zadržati kamatne stope na važećem nivou. Ekonomisti procjenjuju da su male šanse da će ih Fed sniziti prije juna, s obzirom na kontinuirano snažnu potrošnju domaćinstava.

Sukobi na Bliskom istoku pali su u drugi plan. Reutersova anketa navodi na zaključak da će rekordna proizvodnja na Zapadu i spori ekonomski rast zakočiti cijene nafte i ograničiti premiju za geopolitički rizik.

Međunarodna agencija za energiju prognozira da će snabdijevanje u ovoj godini dostići novi rekord zahvaljujući rekordnoj količini barela iz SAD-a, Brazila, Gvajane i Kanade.

OPEC je odvojeno objavio da je u utorak barel korpe nafte njegovih članica poskupio 1,19 USD, na 84,19 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije