fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 81 USD

Cijene nafte pale ispod 81 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 81 USD, jer su trgovci odlaganje sastanka vodećih proizvođača protumačili kao signal da možda neće dodatno smanjiti snabdijevanje u idućoj godini, uprkos slabijoj potražnji.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila niža 1,4 USD i iznosila je 80,56 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,37 USD nižoj cijeni, od 75,73 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce je u srijedu uznemirilo četverodnevno odlaganje sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte i njenih proizvođača na kojem bi trebalo da se razgovara o proizvodnoj politici. Grupa bi, prema novom planu, trebalo da se sastane 30. novembra.

Proizvođači još raspravljaju o snabdijevanju, rekli su izvori iz OPEC+, sugerišući da su izvor nesuglasica tri afričke zemlje.

Analitičari tvrde da Angola, Kongo i Nigerija traže više proizvodne kvote u narednoj godini nego što je dogovoreno na junskom sastanku grupe.

Angola i Kongo proizvodili su do sada manje nego što je zacrtano za narednu godinu. Nigerija je prema nekim procjenama uspjela blago da poveća proizvodnju, bliže zacrtanom nivou ili čak malo iznad njega, zahvaljujući poboljšanoj sigurnosnoj situaciji u delti Nigera.

“Grupa će možda uspjeti da nagovori Nigeriju da prihvati zajednički stav, jer nigerijsko vodstvo cijeni dugogodišnje članstvo u OPEC-u i poboljšanje veza sa Saudijskom Arabijom”, rekla je Helima Croft iz RBC Capital Marketsa.

Ona smatra da će se nesuglasice s Angolom možda teže riješiti, jer je u pitanju ćudljivija članica.

Grupa je do sada efikasno rješavala unutrašnje nesuglasice, ali nova epizoda pokazuje da je pred OPEC+ jako težak zadatak, smatra Tamas Varga iz brokerske kuće PVM.

Analitičari smatraju da bi grupa zbog posustajanja potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Kini i slabog ekonomskog rasta u Evropi trebalo da produži dogovor o smanjenom snabdijevanju i na iduću godinu i izbaci na tržište još manje barela.

Rasprave u OPEC+ nadovezale su se na skok zaliha nafte u SAD-u prošle sedmice, za čak 8,7 miliona barela, prema podacima Ministarstva energetike. Analitičari su predviđali višestruko skromniji rast.

Šanse za potražnju prigušio je podatak o kontinuiranom padu poslovne aktivnosti u eurozoni u novembru, prema izvještaju S&P Globala, koji procjenjuje da će ekonomija na kraju godine stupiti u recesiju budući da domaćinstva smanjuju potrošnju.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u srijedu pojeftinio 29 centi, na 84,46 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

FCJK

Odobrena reakreditacija Fakultetu za crnogorski jezik

Podgorica, (MINA) - Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) dobio je pozitivnu ocjenu...