fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 81 USD

Cijene nafte pale ispod 81 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 81 USD, pod pritiskom talasa prodaje izazvanog zabrinutošću oko potražnje u Kini i uličnim protestima protiv mjera za suzbijanje pandemije covid-19.

Na londonskom tržištu cijena barela je poslije podna bila niža 2,67 USD i iznosila je 80,96 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po nižoj cijeni od 2,09 USD, sa 74,19 USD.

Tržišta već sedmicama strahuju za potražnju u Kini zbog novog talasa covid-a 19 koji je podstakao vlasti mnogih gradova da ponovo ograniče kretanje građana i propisuju masovna testiranja ili čak zatvaranje čitavih naselja, prenosi Hina.

„Pored sve izraženijeg straha od slabljenja potražnje u Kini zbog povećanja broja ljudi zaraženih covid-19, prodaju nafte je podstakla i politička neizvjesnost koju je stvorio rijedak primjer protesta u Šangaju zbog strogih Vladinih ograničenja“, objasnio je Hiroyuki Kikukawa iz Nissana.

Kina je ostala vjerna politici nulte tolerancije predsjednika Xi Jinpinga prema covid-19, uprkos velikom dijelu svijeta koji je ukinuo ograničenja.

Stotine demonstranata sukobilo se u nedjelju s policijom u Šangaju, a protesti protiv ograničenja proširili su se i na druge gradove.

U međuvremenu, grupa sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) i diplomate Evropske unije (EU) raspravljaju o ograničavanju cijene ruske nafte na 65 do 70 USD, kako bi se ograničili prihodi Moskve za finansiranje vojne ofanzive u Ukrajini i istovremeno izbjegli poremećaji na globalnim tržištima.

Vlade EU i dalje se ne mogu dogovoriti oko granice, a uticaj njihove odluke mogao bi biti ograničen, spmatraju analitičari.

“Diskusije o gornjoj cijeni će se nastaviti, ali izgleda da neće biti tako stroge kako se prvobitno mislilo. Moglo bi se reći da će biti toliko blage da će biti gotovo besmislene”, rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

Cijene bi trebalo da budu ograničene od 5. decembra, kada stupa na snagu embargo EU na rusku naftu.

Tržišta će takođe pomno pratiti sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, na kojem će se raspravljati o politici proizvodnje 4. decembra.

U oktobru je OPEC+ odlučio da smanji zacrtani nivo proizvodnje za dva miliona barela dnevno.

Odvojeno, OPEC je objavio da je cijena barela naftne korpe njegovih članica u petak porasla 2,28 USD na 83,8 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije