fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 68 USD

Cijene nafte pale ispod 68 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu ispod 68 USD, jer ulagače zabrinjava širenje zaraze koronavirusom u Indiji i mogućnost zaoštravanja monetarne politike u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), što bi zaustavilo ekonomski rast i potražnju za tim energentom.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 1,08 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67,63 USD. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu, gdje je koštao 64,44 USD.

Trgovce je ohrabrilo novno otvaranje američke i evropske ekonomije, ali je optimizam posustao pred strahom od usporavanja potražnje za gorivom u Aziji zbog rasta novih slučajeva koronavirusa u Indiji, Tajvanu, Vijetnamu i Tajlandu i novog talasa ograničenja.

Potpredsjednik ruske Vlade Alexander Novak ocijenio je da su cijene nafte stabilne i da je tržište približno uravnoteženo, uz potražnju nešto veću od ponude.

Ulagače muči i nesigurnost povezana s inflacijom u SAD-u, pa su odlučili da smanje izloženost rizičnoj imovini, poput nafte.

Spekulacije da bi američka centralna banka zbog straha od inflacije mogla podići ključne kamatne stope pritisnule su izglede za ekonomiju, a time i za potražnju za naftom, smatra Justin Smirk iz Westpaca.

“Fed je vrlo ozbiljno poručio da namjerava da zadrži kamatne stope na niskom nivou, ali tržište spekuliše da bi ih ipak mogli promijeniti prije nego što su najavljivali”, rekao je Smirk.

Američka centralna banka najavila je da će zadržati kamatne stope na sadašnjim niskim nivoima do 2023. godine, ali terminska tržišta pokazuju da ulagači procjenjuju da bi mogla početi da ih podiže u septembru naredne godine.

To je podstaknulo talas prodaje rizične imovine, konstatovao je Smirk.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u utorak iznosisla 68,39 USD, što znači da je porasla 87 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Platni promet 2,4 milijarde EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vrijednost realizovanog platnog prometa za 22 radna dana u aprilu iznosila...

Dolar jača