fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 44 USD

Cijene nafte pale ispod 44 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 44 USD, jer je trgovce zabrinula procjena Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da će vakcinisanje protiv Covida-19 podržati potražnju tek naredne godine.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 20 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 43,6 USD. U skoro istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 41,24 USD.

Početkom sedmice trgovci su se ponadali da bi pandemija mogla biti obuzdana, nakon što su američki Pfizer i njemački BioNTech objavili da je, prema prvim rezultatima, njihova eksperimentalna vakcina protiv Covida-19 spriječila zarazu kod 90 odsto učesnika treće faze ispitivanja, prenosi SEEbiz.

IEA je upozorila da će vakcinisanje vjerovatno značajnije uticati na globalnu potražnju za naftom tek naredne godine.

“Talas oduševljenja nakon vijesti o vakcini brzo je splasnuo, jer su investitori shvatili da pandemija neće nestati tako brzo kao što je došla”, rekao je Hussein Sayed iz FXTM-a.

On je kazao da je vakcina i dalje najbolja vijest od kada se virus počeo širiti, ali da se život neće vratiti u normalu za nekoliko dana ili sedmica.

Tamas Varga iz PVM Oila smatra da se cijene nafte neće značajnije mijenjati dok se ne utvrdi tačno kada će vakcina tačno biti dostupna.

U međuvremenu, u Evropi raste broj zaraženih i uvode se nova ograničenja kako bi se suzbila zaraza.

Njujork je čak naredio zatvaranje barova i restorana nakon što je broj novozaraženih u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) dostigao rekordan nivo.

Zbog novog talasa zaraze Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izmijenila je procjenu potražnje u narednoj godini, ocijenivši da će oporavak biti sporiji nego što su do sada očekivali.

Alžirski ministar energetike rekao je da bi OPEC i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, mogli produžiti sporazum o ograničenju proizvodnje za 7,7 miliona barela dnevno i na narednu godinu.

“Smatramo da OPEC nema drugog izbora i da mora odložiti povećanje proizvodnje, najvjerojatnije za tri mjeseca”, naveli su analitičari ANZ Researcha u bilješci klijentima.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz korpe njegovih članica u srijedu iznosila 43,42 USD, što znači da je bila 1,7 USD viša nego prethodnog radnog dana.

Najčitanije