fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 40 USD

Cijene nafte pale ispod 40 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 40 USD zbog zabrinutosti u vezi potražnje, usljed obnovljenih protivpandemijskih mjera u Evropi, a trgovci brinu i zbog neizvjesnog ishoda američkih predsjedničkih izbora.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 1,15 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 39,78 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 1,24 USD nižoj cijeni, od 37,55 USD.

Italija je u četvrtak zabilježila 34,5 hiljada novih slučajeva zaraze koronavirusom, najviše od izbijanja pandemije.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) njihov je broj premašio 120 hiljada i time nadmašio vrhunac širenja zaraze, registrovan dan ranije.

“Haranje Covida-19 po Evropi i SAD-u vjerovatno će teško pogoditi potrošnju”, upozorio je Jeffrey Halley iz brokerske kuće OANDA.

Pandemija se tako vratila u žižu pažnje, koja je ove sedmice bila preusmjerena na američke predsjedničke izbore.

Njihov je ishod još neriješen, ali je demokratski predsjednički kandidat Joe Biden od petka ujutro u Džordžiji u blagoj prednosti u odnosu na predsjednika Donalda Trumpa i polako se bliži pobjedi koja ga vodi u Bijelu kuću.

“Tržišni akteri priželjkuju jasan izborni rezultat, a paralelno cijene energenata pritiska zabrinutost u vezi potražnje”, konstatovao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Značajniji pad cijena spriječili su signali vodećih proizvođača da bi mogli produžiti sporazum o ograničenju snabdijevanja i na početak nafedne godine, s obzirom na slabiju potražnju zbog obnovljenih protivpandemijskih mjera.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njene saveznice trenutno smanjuju proizvodnju za 7,7 miliona barela dnevno, a od početka naredne godine trebalo je da prema prvobitnom planu ublaže rezove na 5,7 miliona barela dnevno.

Podršku cijenama pruža i podatak američke vlade da su zalihe sirove nafte u prošloj sedmici pale za osam miliona barela.

Analitičari su očekivali da će službeni izvještaj pokazati njihov rast.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz korpe njegovih članica u četvrtak iznosila 39,79 USD, što znači da je porasla 70 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Spaić sjutra na bacalištu u Kobeu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski paraolimpijac Miloš Spaić nastupiće sjutra na Svjetskom paraatletskom prvenstvu u...