fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale

Cijene nafte pale

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 31 USD budući da investitori ne vjeruju da će dogovoreno rekordno smanjenje snabdijevanja u kratkom roku uravnotežiti tržišta pogođena pandemijom koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 62 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 31,12 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 98 centi nižoj cijeni, od 21,43 USD, prenosi Hrportfolio.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i grupa nezavisnih proizvođača predvođenih Rusijom postigla je tokom Uskrsa dogovor da će smanjiti proizvodnju u maju i junu za 9,7 miliona barela dnevno, što predstavlja oko deset odsto ukupnog globalnog snabdijevanja prije pandemije.

Grupa zemalja koje ne učestvuju u inicijativi OPEC+, poput Sjedinjenih Američkih Država (SAD), najvećeg svjetskog proizvođača, također će smanjiti proizvodnju, što će na kraju značiti da će snabdijevanje biti smanjeno ukupno 19,5 miliona barela dnevno.

“Dobrovoljni rezovi OPEC+ pružaju dobrodošlu potporu cijenama nafte, ali ne amortizuju u potpunosti gubitak potražnje zbog Covida-19 i tek ih treba pravovremeno i u cijelosti sprovesti u djelo”, rekao je analitičar BNP Paribasa Harry Tchilinguirian.

On je dodao da su rezovi u najboljem slučaju osigurali dno cijenama u kratkočnoj perspektivi.

Potražnja je zbog epidemije smanjena za nekih 30 odsto.

Šef Rystad Energyja, Bjornar Tonhaugen, smatra da je sprovođenje međunarodnog sporazuma logistički izazov čije će rješavanje potrajati sedmicama.

„Snabdijevanje se ne smanjuje tako da samo zatvorite slavinu ili pritisnete dugme. Iznenadilo bi nas kada bi OPEC+ u maju smanjio snabdijevanje za polovinu dogovorene količine”, kazao je Tonhaugen.

Skladišni kapaciteti biće vrlo brzo popunjeni uprkos tome što su neke članice grupe 20 vodećih razvijenih i ekonomija u razvoju G20 potvrdile da kupuju naftu za nacionalne rezerve.

Oštriji silazni trend na tržištima koče procjene da američka proizvodnja pada paralelno sa cijenama kao i znaci da je epidemija koronavirusa u pojedinim dijelovima svijeta možda dostigla vrhunac.

Američka vlada procijenila je tako u ponedjeljak da će proizvodnja nafte iz škriljaca u aprilu zabilježiti rekordni pad.

Proizvodnja klizi već nekoliko mjeseci, ali bi u ovom mjesecu njen pad trebalo da naglo ubrza, na procijenjenih gotovo 200 hiljada barela dnevno.

Ohrabruje i podatak iz Kine o 12-odstotnom rastu uvoza sirove nafte u martu, koji na tržištima tumače kao znak oporavka potražnje.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 21,18 USD, što znači da je pala 59 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

policija, Podgorica

Procesuirana 33 učesnika incidenata na fudbalskim utakmicama

Podgorica, (MINA) – Policijski službenici identifikovali su i procesuirali 33 učesnika u incidentima tokom...