fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale

Cijene nafte pale

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima zbog naznaka slabljenja potražnje, dok se s druge strane proizvodnja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) približila do sada nezabilježenoj vrijednosti od 12 miliona barela dnevno.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 37 centi na 60,95 USD, dok se u Njujorku barelom trgovalo po 39 centa nižoj cijeni od 51,92 USD.

Američka proizvodnja sirove nafte dostigla je prošle sedmice rekordnih 11,9 miliona barela dnevno, što je do sada najveći nivo proizvodnje jedne zemlje u svijetu, prenosi SEEbiz.

Od januara prošle godine proizvodnja je u SAD-u skočila za 2,4 miliona barela dnevno, što na tržištima izazva strah u vezi prekomjerne ponude na tržištima.

Službeni podaci američke vlade pokazali su da su zalihe benzina u prošloj sedmici porasle za 7,5 miliona barela, daleko iznad prosječne prognoze analitičara u Reuters-ovom istraživanju koji su očekivali rast za 2,8 miliona barela.

Tako su zalihe benzina dostigle 255,6 miliona barela, najvišu sedmičnu vrijednost od februara 2017. godine.

„U SAD-u je došlo do velikog povećanja zaliha benzina, a to je podstaklo strah od slabljenja potražnje u toj zemlji”, navode u svojim bilješkama analitičari banke ANZ.

Zalihe derivata, koje uključuju dizel i lož ulje, porasle su za tri miliona barela, dok su analitičari očekivali povećanje od 1,6 miliona barela, pokazuju službeni američki podaci.

Kako se povećava američka proizvodnja sirove nafte, raste i izvoz iz SAD-a, pa je do kraja prošle godine izvoz dostigao rekordnih 3,2 miliona barela dnevno.

“Izvoz sirove nafte iz SAD-a snažno se povećao tokom posljednjih nekoliko godina, a očekuje se i nastavak takvog trenda”, naveli su analitičari brokerske kuće Banchero Costa.

Analitičari smatraju da se SAD kreću prema energetskoj nezavisnosti i na putu su da u narednoj godini postanu veći izvoznik nego uvoznik, zahvaljujući povećanju proizvodnje iz škriljaca.

Skok američke proizvodnje dolazi u vrijeme kada rastu zabrinutosti zbog mogućeg slabljenja potražnje za naftom usljed usporavanja rasta svjetske ekonomije.

U nastojanjima da zaustave rast ponude, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri van grupe, najviše Rusija, smanjuju proizvodnju.

To je spriječilo dalji pad cijena sirove nafte, uprkos slabljenju potražnje i povećanju proizvodnje u SAD-u.

OPEC je, u odvojenom izvještaju, objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 59,52 USD, što znači da je porasla 28 centi u odnosu na prethodni dan.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Podgorica, kisa

Vremenska prognoza: Danas umjereno do potpuno oblačno, povremeno kiša

Podgorica, (MINA) - U Crnoj Gori danas će biti umjereno do potpuno oblačno, povremeno...