fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte nepromijenjene

Cijene nafte nepromijenjene

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte su u četvrtak na međunarodnim tržištima ostale skoro nepromijenjene, zadržavši se blizu najviših vrijednosti u ovoj godini.

Na londonskom tržištu cijena barela je stagnirala u odnosu na prethodno zatvaranje, na 67,08 USD, nakon što je u srijedu dostigla najvišu ovogodišnju vrijednost od 67,38 USD.

Na američkom tržištu takođe nije bilo većih cjenovnih promjena, pa se barelom trgovalo po 57,33 USD, što je blizu najviše ovogodišnje vrijednosti od 57,55 USD, prenosi Hina.

Cijene nafte u ovoj godini podržava smanjivanje proizvodnje članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Taj kartel, s partnerima poput Rusije, dogovorio se krajem prošle godine da će od januara krenuti s novim rezovima proizvodnje, za 1,2 miliona barela dnevno, u nastojanju da spriječi prezasićenost tržišta.

Jedna od članica OPEC-a, Nigerija u srijedu je najavila da će ograničiti svoju proizvodnju nakon što je u januaru povećala.

“Spremnost OPEC-a da se pridržava sporazuma o smanjivanju proizvodnje i dalje će podržavati cijene uoči njihovog sastanka zakazanog za april. I oštar pad proizvodnje Irana i Venezuele dodatno će podržavati cijene”, rekao je Abhishek Kumar iz londonskog Interfax Energyja.

Sankcije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pogodile su izvoz iranske i venecuelske nafte, dok su za pad libijske proizvodnje odgovorni nemiri u toj zemlji.

Analitičari međutim smatraju da globalno ekonomsko usporavanje, s prvim naznakama krajem prošle godine, sprječava dalji rast cijena nafte.

“Usporavanje ekonomskog rasta uvijek rezultira smanjenjem potrošnje goriva, pa će naštetiti cijenama nafte”, smatra Benjamin Lu iz singapurskog Phillip Futuresa.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 65,97 USD, što je 18 centi više nego prethodnog radnog dana.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Alijev prejak za Prašovića

Podgorica, (MINA) - Crnogorski bokser Dilan Prašović nije uspio da osvoji šampionski pojas u...