fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte nadomak 46 USD zbog zatvaranja proizvodnje u Meksičkom zalivu

Cijene nafte nadomak 46 USD zbog zatvaranja proizvodnje u Meksičkom zalivu

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima nadomak 46 USD zbog zatvaranja skoro polovine proizvodnje u Meksičkom zalivu u očekivanju oluje koja bi trebala prerasti u uragan.

Na londonskom tržištu je cijena barela porasla 84 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 45,97 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 81 cent višoj cijeni, od 43,43 USD, prenosi SEEbiz.

Naftne kompanije obustavile su skoro 82 odsto proizvodnje nafte u Meksičkom zalivu a prekinuta je i prerada zbog očekivane dvostruke oluje koja je zaprijetila ključnoj američkoj naftnoj regiji.

Proizvođači su u američkom dijelu Meksičkog zaliva zatvorili proizvodne kapacitete nešto veće od 1,5 miliona barela dnevno, skoro 14 odsto ukupne američke proizvodnje.

Prijetnja dvostruke oluje u međuvremenu je oslabila – oluja Laura razviće se u uragan ali oluja Marco je oslabila i vjerovatno će se raspršiti, smatra američki Nacionalni centar za uragane.

“Uragani bi u ovoj sedmici mogli ograničavati snabdijevanje i podstaći cijene, možda čak i na nešto viši nivo, ali tržište će se uskoro opet fokusirati na najveći od svih uragana, na Covid-19”, procjenjuje Bjonar Tonhaugen iz Rystad Energyja.

Zaključuje tako da će smjer tržišta ipak odrediti oporavak potražnje i naznake razvoja pandemije.

Američki infektolog upozorio je u ponedjeljak da bi žurba sa vakcinama za Covid-19 mogla potkopati testiranje drugih perspektivnih rješenja, nakon što su američki regulatori odobrili upotrebu krvne plazme oporavljenih pacijenata kao lijek za koronavirus.

Evropa ponovo bilježi rast broja zaraženih koronavirusom, uključujući i ponovne infekcije. U ovoj sedmici u Evropi zabilježena su dva slučaja ponovne infekcije te jedan u Hong Kongu.

Podršku tržištima pružila je i poruka američkih i kineskih trgovinskih zvaničnika da podstaknu prvu fazu trgovinskog sporazuma dvije vodeće svjetske ekonomije.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u ponedjeljak iznosila 45,19 USD, te je porasla 27 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije