fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 82 USD

Cijene nafte iznad 82 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 82 USD budući da su ulagače ohrabrili podaci iz američke ekonomije i najavljeni podsticaji u Kini.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podneva bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 82,36 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 58 centi nižoj cijeni, od 76,78 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce su u četvrtak ohrabrili podaci američkog ministarstva trgovine, koji su pokazali ravnomjeran rast privrede na kraju prošle godine, raspršivši strah od naglog usporavanja.

Raspoloženje podržavaju i najavljene mjere jačanja likvidnosti u Kini. Centralna banka sniziće od početka februara stopu obaveznih rezervi zajmodavaca pola procentnog boda, što bi ekonomiji trebalo da stavi na raspolaganje milijarde juana.

Tržišta pomno prate i napetosti u Crvenom moru. Neimenovani izvori tvrde da su kineski zvaničnici od Irana tražili da pomogne da se zaustave napadi jemenskog pokreta Ansar Allah na brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru.

Pokret je dominantna snaga u savjetu koji upravlja gusto naseljenim dijelovima Jemena, a njegovi borci zaustavljanju napadaju brodove, tražeći primirje u palestinskom Pojasu Gaze i dostavu humanitarne pomoći Palestinicima. Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija uzvratile su napadima na njihove položaje u Jemenu.

Dosadašnje vojne akcije američkih i britanskih snaga u Crvenom moru nijesu spriječile napade, pa su ulagači kontinuirane poremećaje već uračunali u cijene, rekao je Yeap Jun Rong iz singapurskog IG-a.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u četvrtak barel korpe nafte njenih članica poskupio 93 centa, na 81,98 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Članovima UPCG predstavljen Program za unapređenje konkurentnosti privrede

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Program za unapređenje konkurentnosti privrede za ovu godinu predstavljen je danas...