fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 49 USD

Cijene nafte iznad 49 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima 49 USD, jer su veliki proizvođači dogovorili tek blago povećanje snabdijevanja od januara, s obzirom na slabu potražnju u uslovima pandemije.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 53 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 49,24 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 47 centi višoj cijeni, od 46,11 USD, prenosi SEEbiz.

Oranizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusija dogovorili su u četvrtak da će od januara povećati snabdijevanje za 500 hiljada barela dnevno, uz dalja, još nedefinisana povećanja na mjesečnoj bazi. Kompromis za širu proizvodnu politiku do kraja naredne godine nije postignut.

Nakon što su odustali od planiranog povećanja za dva miliona barela dnevno, očekivalo se da će produžiti postojeći sporazum barem do marta.

Dogovor podrazumijeva da će OPEC+ od januara smanjivati snabdijevanje za 7,2 miliona barela dnevno, što odgovara oko sedam odsto globalne potražnje. Trenutno je smanjuju za 7,7 miliona barela dnevno.

Dogovorom će se stvoriti uslovi za pad zaliha sirove nafte kroz prvo tromjesečje, rekao je analitičar SEB-a Bjarne Schieldrop.

„Potražnja za naftom vjerovatno će se snažno oporaviti u narednoj godini, kada se krene sa vakcinisanjem. Postoje valjani razlozi za podizanje cijena nafte”, rekao je Schieldrop.

Helima Croft iz RBC-a upozorila je na opasnost da novi aranžman omekša disciplinu u poštivanju dogovorenih proizvodnih kvota, s obzirom na postepeno povećanje snabdijevanja.

Cijene nafte podstakla je inicijativa američkih republikanaca i demokrata o 908 milijardi USD vrijednom paketu podrške u koronakrizi, koji je u dobio značajnu potporu u Kongresu.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz korpe njegovih članica u četvrtak iznosila 47,45 USD, što znači da je porasla 78 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije