fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte ispod 52 USD

Cijene nafte ispod 52 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 52 USD zbog učestalih novih slučajeva zaraze koronavirusom izvan Kine, koji su podstakli strah od pandemije i štetnih posljedica po ekonomiju.

Na londonskom tržištu cijena barela nafte pala je 1,55 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 51,88 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,41 USD nižoj cijeni od 47,32 USD, prenosi SEEbiz.

Pažnju trgovaca zaokupilo je širenje koronavirusa izvan Kine, posebno podatak da je prvi put od početka epidemije broj novih slučajeva zaraze izvan te zemlje premašio nove slučajeve u njoj.

Širenje virusa u velikim ekonomijama, uključujući Južnu Koreju, Japan i Italiju, podstaklo je strahove da će rast potražnje ove godine biti vrlo skroman.

Konsultantska kuća Facts Global Energy procjenjuje da će zbog epidemije potrošnja nafte u ovoj godini rasti samo 60 hiljada barela dnevno, što bi “praktično značilo stagnaciju”.

Američki predsjednik Donald Trump pokušao je u srijedu da uvjeri Amerikance da je rizik koronavirusa i dalje „vrlo nizak“. Uprkos tome, silazni trend na svjetskim finansijskim tržištima nastavljen je i danas, uz izbrisanih više od tri biliona USD vrijednosti kompanija samo u ovoj sedmicu.

“Negativni uticaj na cijene biće još veći ako Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zarazu koronavirusom proglasi pandemijom, što će se po svemu sudeći uskoro i dogoditi”, rekao je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

On je dodao da je raspoloženje tmurno i da se ne nazire svjetlo na kraju tunela.

Vladin izvještaj je pokazao pad zaliha benzina u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj sedmici za 2,7 miliona barela, zbog smanjene prerade u rafinerijama. Pale su i zalihe ostalih derivata, 2,1 milion barela.

Zalihe sirove nafte porasle su skromnih 452 hiljade barela, manje nego što su analitičari očekivali.

Na tržištu sirove nafte pomno se prati da li će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njene saveznice među nezavisnim proizvođačima u takvim okolnostima dodatno ograničiti snabdjevanje, kao što je prije dvije sedmice preporučio tehnički odbor.

OPEC+ bi trebalo da se sastane 5. i 6. marta u Beču.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranama objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 54,01 USD, što znači da je oslabila 1,87 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

cedis

U utorak isključenja u više gradova

Zbog planiranih radova na mreži, u utorak 7. maja, bez napajanja električnom energijom će ostati: Podgorica           -...