fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte gotovo pale prema 87 USD

Cijene nafte gotovo pale prema 87 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene sirove nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 87 USD, pritisnute zabrinutošću za potražnju u Kini zbog novog talasa zaraze koronavirusom i pogoršanim šansama za rast velikih ekonomija.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je niža 52 centa nego na zatvaranju trgovine na kraju prošle sedmice i iznosila je 87,1 USD. Na američkom tržištu barelom s rokovima isporuke u decembru trgovalo se po 68 centi nižoj cijeni, od 79,4 USD, prensi SEEbiz.

Na kraju prošle sedmice raspoloženje je prigušila oslabljena potražnja u Kini zbog novog talasa koronavirusa i mogućnost ponovnog podizanja ključnih kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Zabrinutost za Kinu protegnula se i na početak ove sedmice.

Broj novih slučajeva korone zadržao se blizu visokih aprilskih nivoa odražavajući nova žarišta u svim regijama i velikim gradovima. Škole su u nekim četvrtima Pekinga u ponedjeljak prešle na online nastavu, nakon što su zvaničnici zatražili od stanovnika da ostanu kod kuće.

Guangzhou je odredio petodnevno zatvaranje najgušće naseljene četvrti. Trgovce zabrinjava i posustajanje ekonomskih aktivnosti u drugim velikim ekonomijama.

“Sklonost riziku slabi budući da svi ekonomski podaci iz velikih zemalja u posljednje vrijeme signaliziraju recesijski scenarij, posebno u Ujedinjenom Kraljevstvu i eurozoni”, rekla je Tina Teng iz CMC Marketsa.

Prošlosedmične izjave iz američke centralne banke potpiruju bojazni i za rast najveće svjetske ekonomije, s obzirom na signale o daljem podizanju ključnih kamatnih stopa.

Procjene o podizanju kamatnih stopa u SAD-u podupire dolar, što poskupljuje naftu za kupce s drugim valutama i dodatno koči potražnju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u petak pojeftinio 2,87 USD na 87,65 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije