fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 85 USD

Cijene nafte blizu 85 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima blizu 85 USD, podstaknute slabim snabdijevanjem i procjenama da se potražnja vratila na nivo iz perioda prije pandemijske krize.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla 15 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 84,91 USD. Na američkom tržištu bila je gotovo nepromijenjena i barelom se trgovalo po 84,1 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta su podstaklia otvaranja američkih granica za vakcinisane putnike iz inostranstva i učestali znaci oporavka ekonomije od koronakrize, poboljšavši izglede za potražnju za energentima u periodu slabog snabdijevanja.

Podsticaj cijenama bila je i prognoza američkog ministarstva energetike (EIA) da će cijene benzina u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pasti u idućim mjesecima, koja je stišala strah od velikih poskupljenja koja su podstakla Bijelu kuću da razmisli o prodaji nafte iz strateških rezervi.

Raspoloženje na tržištu podstakao je i pad američkih zaliha sirove nafte u prošloj sedmici, 2,5 miliona barela, prema tvrdnjama izvora koji su imali uvid u izvještaj Američkog instituta za naftu (API).

Tržišni akteri sada čekaju sedmični izvještaj Ministarstva energetike o zalihama kako bi saznali hoće li potvrditi podatke API-ja.

Vodeći proizvođači istovremeno planiraju tek skromno da povećaju ponudu u decembru, za 400 hiljada barela dnevno, upozoravajući na neizvjestan tok pandemije.

To znači da su se ponuda i potražnja gotovo izjednačile, procjenju analitičari, a ocjenu je potkrijepio i šef trgovačkog diva Vitola Russel Hardy izjavom da se potražnja za naftom vratila na pretpandemijski nivo.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je barel referentne korpe nafte njenih članica u utorak koštao 82,64 USD, što znači da je bio 30 centi skuplji nego dan ranije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije