fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 84 USD

Cijene nafte blizu 84 USD

Njujork, london, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima blizu 84 USD, podržane oporavkom globalne potražnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila skoro nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 83,66 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 50 centi nižoj cijeni od 80,02 USD.

Ekonomije širom svijeta oporavljaju se od posljedica pandemije koronavirusa i potražnja raste, a Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri drže se planova o postupnom povećanju snabdijevanja, uprkos učestalim zahtjevima da pojačaju proizvodnju.

Stabilnu cijenu nafte analitičar brokerske kuće OANDA, Jeffrey Halley, objašnjava prekomjernim kupovinama, ako je suditi po kratkoročnim tehničkim pokazateljima kao što je indeks RSI koji mjeri razmjere oscilacije cijena.

“Ne bi me nimalo čudilo kada bismo u nekom trenutku ove sedmice svjedočili naglim rasprodajama i padu cijenee barela za pet do osam USD”, rekao je Halley.

Osim ograničenja snabdijevanja iz vodećih proizvođača, rast cijena nafte podržavaju i rekordne cijene gasa u Evropi, koje su podstakle neke proizvođače struje da pređu na druge energente.

Gas je u utorak u holandskom čvorištu TTF, mjeren ekvivalentom energije iz sirove nafte, koštao oko 169 USD za barel, na osnovu relativne vrijednosti iste količine energije iz ta dva izvora, prema Reutersovoj računici utemeljenoj na podacima Eikona.

Cijene električne energije skočile su posljednjih sedmica na rekordne vrjednosti zbog raširenog manjka u snabdijevanju u Aziji, Evropi i Sjedinjenim meričkm Državama (SAD).

Očekuje se da će kriza u proizvodnji struje u Kini potrajati do kraja godine.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 82,53 USD, što znači da je poskupio 99 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije