fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 70 USD

Cijene nafte blizu 70 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu 70 USD, budući da su očekivanja tješnje globalne ponude nadjačala pritisak povećanja zaliha i proizvodnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 16 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,47 USD, dok se na američkom barelom trgovalo po 13 centi višoj cijeni, od 62,33 USD, prenosi SEEbiz.

Cijene su u ovoj godini u Londonu porasle skoro 30 odsto, a na američkom tržištu čak 40 odsto, potaknute američkim sankcijama na venecuelansku i iransku naftu i koordiniranim smanjenim snabdijevanjem iz vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom.

Dodatnu potporu pruža im veća globalna potražnja.

“Tržište je očigledno sklono podizanju cijena, s obzirom na ograničenja ponude”, konstatovao je Michael McCarthy iz sidnejskog CMC Marketsa.

On je kazao da potražnja izgleda puno bolje nego što se očekivalo s obzirom na nedavno objavljene podatke o indeksima menadžera nabavke (PMI) u Kini i SAD-u, kao i na potencijalni poticaj koji bi mogao osigurati kinesko-američki trgovinski sporazum.

Indeks menadžera nabavke u kineskom uslužnom sektoru porastao je u martu na 54,4 boda, najviši nivo od januara prošle godine, sa januarskih 51,1 bod, pokazalo je objavljeno istraživanje Caixin/Markita.

Savjetnik za ekonomiju Bijele kuće Larry Kudlow, rekao je u srijedu da je u prošlosedmičnim trgovinskim pregovorima SAD i Kine postignut dobar napredak i da će dvije strane u novom krugu nastojati premostiti razlike u stavovima.

Ujedno se sezona radova održavanja u rafinerijama primiče kraju, što će osigurati dodatnu potražnju za naftom, podsjeća Virendra Chauhan iz singapurskog Energy Aspectsa.

Protivteža tim faktorima bilo je povećanje američkih zaliha prošle sedmice, čak 7,2 miliona barela, pokazali su službeni podaci vlade u Vašingtonu. Analitičari su očekivali njihov pad.

Vladin izvještaj je pokazao i da se proizvodnja nafte u SAD-u povećala 100 hiljada barela dnevno, na rekordnih 12,2 miliona barela dnevno.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 69,12 USD, što znači da je porasla 29 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Alijev prejak za Prašovića

Podgorica, (MINA) - Crnogorski bokser Dilan Prašović nije uspio da osvoji šampionski pojas u...