fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 70 USD

Cijene nafte blizu 70 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima ohrabrene snažnim ekonomskim podacima iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koji su nadjačali zabrinutost zbog moguće veće ponude iz Irana nakon ukidanja sankcija.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 24 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 69,7 USD. Na američkom tržištu barel je poskupio 35 centi i njime se trgovalo po 67,2 USd, prenosi SEEbiz.

Analitičari očekuju da će se globalna potražnja za naftom u trećem tromjesečju, tokom ljetnih putovanja u Evropi i SAD-u, vratiti na nivo blizu 100 miliona barela dnevno, a cijene podstiče i dobar odaziv na široko rasprostranjene programe vakcinacije protiv koronavirusa.

Očekuje se da će više od 34 miliona Amerikanaca krenuti na autoputeve između 27. i 31. maja, prazničnog vikenda koji označava početak ljetne sezone putovanja. Cijena benzina je na najvišem nivou od 2014. godine i u prosjeku se galon prodaje za 3,04 USD.

Snažni ekonomski podaci iz najveće svjetske ekonomije i potrošača nafte SAD-a takođe podržavaju cijene. Broj Amerikanaca koji su predali nove zahtjeve za naknade nezaposlenima pao je na najniži nivo od sredine marta prošle godine, više nego što su analitičari očekivali.

S druge strane, rast broja slučajeva zaraženih u južnoj Aziji iznad 30 miliona pritisnuo je cijene nafte. Indija se bori s teškim drugim talasom koronavirusa, a nedostatak vakcina osjeća cijela regija.

Šanse da bi na tržišta moglo doći još iranske nafte, takođe ograničava dobitke. Iran i globalne sile pregovaraju u Beču od aprila, kako bi razradili što Teheran i Vašington moraju preduzeti u vezi sa sankcijama i nuklearnim aktivnostima kako bi se u potpunosti uskladili sa sporazumom Irana i svjetskih sila iz 2015. godine.

U nastojanju da uravnoteži očekivanja oporavka potražnje i moguće povećanje iranskog snabdijevanja, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, grupa poznata pod nazivom OPEC+, vjerovatno će zadržati postojeći tempo postepenog ublažavanja rezova proizvodnje na sastanku u utorak.

OPEC je na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 67,32 USD, što znači da je pala 15 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

cedis

U utorak isključenja u više gradova

Zbog planiranih radova na mreži, u utorak 7. maja, bez napajanja električnom energijom će ostati: Podgorica           -...