fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 69 USD

Cijene nafte blizu 69 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima na korak od 69 USD, podstaknute mogućnošću proširenja američkih sankcija Iranu, uz prigušenu zabrinutost za potražnju s obzirom na ohrabrujuće makroekonomske podatke iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Na londonskom tržištu cijena barela nafte bila je gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,99 USD, dok se na američkom barelom trgovalo po 43 centa višoj cijeni, prenosi SEEbiz.

Tržišta su ohrabrili znaci tješnjeg snabdijevanja i bolji makroekonomski podaci, nadovezujući se na već smanjeno snabdijevanje iz vodećih proizvođača koji žele podstaći cijene.

Trgovce su pozitivno iznenadili podaci iz vodećih svjetskih ekonomija, SAD-a i Kine, pokazujući oporavak aktivnosti u industriji u martu. Na taj način je ublažena zabrinutost da bi usporavanje svjetske ekonomije mogla oslabiti potražnju za naftom.

Ujedno je snabdijevanje naftom iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) pala u martu na najniži nivo u četiri godine, jer je najveća izvoznica Saudijska Arabija smanjila proizvodnju više nego što je predviđeno prošlogodišnjim sporazumom.

Dodatnu potporu cijenama pruža mogućnost dodatnog smanjenja snabdijevanja iz Irana i Venecuele. SAD razmišljaju o proširenju sankcija Iranu iako je izvoz nafte iz te zemlje već prepolovljen postojećim mjerama.

Ujedno je, takođe zbog američkih sankcija, ponovo obustavljen rad ključnog naftnog terminala u Venezueli.

“Snabdijevanje se smanjuje već neko vrijeme, ali stanje se u Venecueli ne poboljšava. Zbog toga je s tržišta uklonjeno puno nafte”, konstatovao je Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Paralelno se očekuje da će ovosedmični izvještaji o američkim zalihama pokazati pad, što bi značilo da OPEC-ovi rezovi donose željene rezultate.

Analitičari procjenjuju da su zalihe sirove nafte u SAD-u pale prošle sedmice 1,2 miliona barela.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 68,31 USD, što znači da je porasla 1,07 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Alijev prejak za Prašovića

Podgorica, (MINA) - Crnogorski bokser Dilan Prašović nije uspio da osvoji šampionski pojas u...