fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijena struje neće rasti

Cijena struje neće rasti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Do kraja godine ne bi trebalo da bude povećanja cijena struje u Crnoj Gori, kao ni restrikcija, saopšteno je iz Elektroprivede (EPCG).

Iz te kompanije su ipak pozvali na racionalnu potrošnju zbog visokih uvoznih cijena i slabijih padavina, prenosi portal RTCG.

Rasplet energetske krize u svijetu koja je počela od jeseni prošle godine, a produbio rusko-ukrajinski rat još se ne nazire. Zato u svijetu raste zabrinutost jer je sve izvjesnije da ćemo se ove zime smrzavati zbog visokih računa ali i nestašice struje. Brige svjetskih lidera dijeli i crnogorski premijer Dritan Abazović.

Iako oprezni u procjenama, u nacionalnoj energetskoj kompaniji su ipak optimistični. Vjeruju da krajnji potrošači u Crnoj Gori i u narednom periodu neće osjetiti posljedice energetske krize.

“Mi ćemo u okviru naših kapaciteta uz redovno poslovanje, iako imamo problema u dijelu hidrologije koja nas je jako iznevjerila u posljednjih godinu, obezbijediti redovno i sigurno snabdijevanje električnom energijom i uz pomoć države i svih elemenata u državi obezbijediti jednu cijenu koja tokom ove godine neće doživjeti bilo kakve izmjene”, kazao je za Televiziju Crne Gore Miro Vračar iz EPCG.

Zbog dvomjesečnog remonta Termoelektrane Pljevlja, manje padavina ali i uvoza do 250 EUR po megavat satu u Elektropivredi su bili prinuđeni da vodu iz Krupca koriste za proizvodnju.

Nijesu, kažu, srećni zbog niskog vodostaja jezera ali je prioritet uredno snabdijevanje strujom koje se, kako poručuju, može očekivati i tokom sezone.

“Mislimo da do restrikcije i nestašice električne enegije tokom sezone ne može da dođe”, rekao je Vračar.

Međutim, sve to ne zavisi samo od energetskog sektora, kažu u Elektorprivredi. Odgovornost je, poručuju, na svima nama.

“Apelovao bih na potošače da energiju štede kao suvo zlato. To je osnov u ovom periodu, da ne bi došlo do restrikcije, da ne bi došli u situaciju da uvodimo neke mjere koje su nepopularne a jedan dio evropskih zemalja je posegao za tim mjerama”, rekao je Vračar.

Da energetska kriza u svijetu dostiže vrhunac pokazuje i podatak da su pojedine evropske kompanije počele da koriste gas uskladišten za zimu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije