fbpx
NaslovnicaMINA BusinessČeka se odluka o nadležnosti suda

Čeka se odluka o nadležnosti suda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sutkinja Dijana Raičković uskoro bi trebalo da odluči da li je Privredni sud nadležan za spor koji su protiv kompanije Adriatic Properties, zakupca Svetog Stefana i hotela ,Miločer, pokrenuli Sveti Stefan hoteli, tražeći PDV na kirije.

Prvobitno su iz kompanije Sveti Stefan hoteli pokušali da se naplate izvršenjem, ali je usvojen prigovor Adriatic Propertiesa zbog čega se taj postupak preselio u Privredni sud, piše Pobjeda.

Iz Adriatic Propertiesa tvrde da ovaj sud nije nadležan, jer ugovor o zakupu za sve sporove predviđa arbitražu u Londonu.

Predstavnici Sveti Stefan hotela ukazuju da su naplatu pokrenuli nakon inspekcijskog nadzora Uprave prihoda i carina (UPC) koja je korigovala obračun i plaćeni PDV za 94 hiljade i porez na dobit za 23 hiljade EUR.

Predočeno im je, kako navode, da su pogrešno obračunavali PDV, te da je iznos zakupnine neto iznos, a njihova obaveza da na njega obračunavaju PDV. Ne spore da su ranije fakturisali sa preračunatim PDV-om u okviru ugovorne zakupnine i plaćali državi porez.

Oni tvrde da je aneksom ugovora precizirano da je zakupnina u neto iznosu, te da se dosadašnja praksa Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera bila pogrešna, što je utvrdio i UPC.

Iz Adriatic Propertiesa navode da nijesu u ugovornom odnosu sa kompanijom Sveti Stefan hoteli, imajući u vidu da je ugovor o zakupu zaključen sa Budvanskom rivijerom, iz koje su izdvojeni Sveti Stefan hoteli, i Ministarstvom održivog razvoja i turizma. Tvrde da je ugovorom predviđena visina zakupnine koja uključuje PDV.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije