fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryCBCG će štititi prava klijenata

CBCG će štititi prava klijenata

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Klijenti koji ne budu zadovoljni postupcima banaka i mikrofinansijskih institucija (MFI) podnosiće prigovore Centralnoj banci (CBCG), umjesto bankarskom ombudsmanu, predviđeno je nacrtom zakona o kreditnim institucijama.

Nacrt, koji bi Vlada trebalo da usvoji do kraja godine, donosi nova rješenja u poslovanju banaka i MFI, koja su do sada bila uređena Zakonom o bankama, pišu Vijesti.

Prema nacrtu zakona, čija je primjena planirana od naredne godine, prenošenje nadležnosti koje obavlja bankarski ombudsman na vrhovnu monetarnu instituciju obaviće se po isteku mandata Halila Kalača, koji je na toj funkciji.

Bankarski ombudsman je zaštitnik finansijskih prava klijenata banaka, MFI i kreditnih unija u Crnoj Gori.

„Odredbe člana 219 tog zakona primjenjivaće se od isteka mandata osobe koja je na dan početka primjene ovog zakona obavljala funkciju bankarskog ombudsmana po Zakonu o bankaam“, navodi se u nacrtu.

Kalač obavlja funkciju bankarskog ombudsmana u drugom mandatu. On je prvi bankarski ombudsman u Crnoj Gori i na tu poziciju je izabran početkom novembra 2010. u skladu sa Zakonom o bankama na preiod od pet godina. Drugi mandat je dobio u decembru 2015. godine.

Prema važećem Zakonu o bankama, bankarski ombudsman se bira na period od pet godina, i nakon isteka tog mandata može biti izabran još jednom.

U obrazloženju zakona je navedeno da se uvodi novi koncept zaštite klijenata, kao i da je nakon usvajanja Zakona o finansijskom lizingu, faktoringu, otkupu potraživanja, mikrokreditiranju i kreditno garantnim fondovima značajno proširen krug osoba koje treba da budu obuhvaćene zaštitom na istim osnovama.

Najčitanije