fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryBudžet Glavnog grada veći 10,44 miliona EUR

Budžet Glavnog grada veći 10,44 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Budžet Glavnog grada za ovu godinu biće uvećan 10,44 miliona EUR, odnosno ukupna budžetska sredstva biće uvećana na 75,85 miliona EUR, navodi se u izmjenama i dopunama odluke o ovogodišnjem budžetu Glavnog grada, koja je na javnoj raspravi.

U odluci se navodi da su najvažniji razlozi koji su doveli do rebalansa gradske kase donošenje novog Zakona o finansiranju lokalne samouprave kojim je povećana stopa raspodjele poreza na dohodak građana Glavnom gradu sa 13 odsto na 15 odsto, što je dovelo do povećanja tog prihoda u odnosu na planirani, prenosi Dan.

“Jedan od razloga je donošenje novih zakona o administrativnim i o komunalnim taksama kojima su smanjenje administrativne takse po broju i iznosima, kao i smanjene vrste komunalnih taksi sa 11 na tri vrste, kao i njihov apsolutni iznos, što će dovesti do pada ovih prihoda u odnosu na planirano”, navodi se u obrazloženju izmjenjene odluke.

Potpisivanje ugovora o prosleđivanju kreditnih i grant sredstava za potrebe sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Podgorici, stvoreni su uslovi za početak izrade idejnog projekta za izgradnju uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, raspisivanje tendera za izradu primarne i sekundarne kanalizacione mreže i mosta za njeno prevođenje sa desne na lijevu stranu obale Morače, još jedan je razlog zbog kojeg je neophodan rebalans budžeta.

“U periodu izrade odluke o budžetu Glavnog grada za ovu godinu nije bilo izvjesno da će se zaključiti ugovor, stoga se sada na ovaj način stvaraju zakonske pretpostavke za početak realizacije ovog značajnog projekta. U ovoj godini prenijeta sredstva iz prošle godine, odnosno početni depozit iznosio je 5,62 miliona EUR ili 62,5 odsto više u odnosu na plan za ovu godinu, stoga je ta sredstva trebalo rasporediti”, dodaje se u odluci.

Takođe je trebalo rasporediti sredstva od naknade za komunalno opremanje koje su od početka godine do kraja avgusta naplaćena u iznosu od 15,49 miliona EUR, što je 41,7 odsto više u odnosu na plan za ovu godinu.

Najčitanije