fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBrži izlazak iz krize mogu obezbijediti inovacije i proizvodnja

Brži izlazak iz krize mogu obezbijediti inovacije i proizvodnja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Brži izlazak iz sveukupne ekonomske krize, najprije mogu obezbijediti inovacije i proizvodnja zasnovana na njima, saopštili su iz Montenegro biznis alijanse (MBA) i dodali da su predlagali da se ta okolnost uzme u obzir u trećem paketu mjera.

“Bez sumnje je da Vlada svojim mjerama nastoji da sanira probleme privrednika, a takođe i da podstakne razvoj u svim, naročito prioritetnim sektorima za razvoj ukupne ekonomije”, naveli su iz MBA.

Oni su kazali da najava trećeg Vladinog paketa mjera ide u tom pravcu.

“Predlozi i sugestije MBA su se često proteklih godina odnosili na podsticanje i podršku razvoju onih privrednih grana u kojima smo uvozno zavisni”, naveli su predstavnici MBA.

Oni su kazali da veoma ohrabruje činjenica da je trećim paketom mjera predviđeno da se stvari poboljšaju i podrži razvoj onih sektora za koje postoje uslove za njihov brži razvoj, a kod kojih je prisutna veća ili manja uvozna zavisnost.

“Ono na šta bismo posebno željeli da ukažemo se tiče inovativne proizvodnje. Koliko god to u ovom trenutku možda izgledalo nerealno, smatramo da je upravo ovo vrijeme krize izazvano koronavirusom pogodno da se podrži i određenim mjerama podstakne inovativna proizvodnja”, navodi se u saopštenju.

Iz MBA su dodali da se često može pročitati da najrazvijenije svjetske ekonomije sve više podržavaju i ulažu u razvoj inovacione proizvodnje, kako bi obezbijedili ubrzaniji razvoj.

“U okviru svojih mogućnosti, treba da prihvatimo takvu orjentaciju”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije