fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBrojne novine za inovativnu zajednicu

Brojne novine za inovativnu zajednicu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomskog razvoja je za inovativnu zajednicu pripremilo brojne novine, koje će javnosti biti predstavljene u septembru, najavili su njegovi predstavnici.

„Želimo da obavijestimo inovativnu zajednicu da je do određenih kašnjenja u primjeni zakona o inovacionoj djelatnosti i o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija došlo zbog mnogobrojnih propusta u radu bivše ministarke Sanje Damjanović“, navodi se u saopštenju.

Iz tog Vladinog resora su kazali da dopis, koji je Damjanović primila od Svjetske banke 20. jula prošle godine (SB), jasno ukazuje na brojne nedostatke zakona i velike izazove u primjeni, o kojima je bivša ministarka, kako tvrde u MEK-u, bila informisana prije usvajanja zakona.

„Nažalost, tadašnja ministarka nije učinila ništa po tom pitanju, već je loš zakon stavila u skupštinsku proceduru ne mareći što time čini štetu inovativnoj zajednici. Očigledno je šta je bio motiv imajući u vidu da su zakoni usvojeni u izbornoj godini“, tvrde iz MEK-a.

Iz Ministarstva su podsjetili da je SB jasno upozorila da navedeni zakoni nijesu dovoljno precizni i ne targetiraju na efikasan način inovacione kompanije i aktivnosti, već su veoma široko postavljeni i potencijalno primjenjivi na veliki broj preduzeća koje se ne bave inovacijama, što bi moglo da ima značajne fiskalne posljedice.

„Problemi koje je identifikovala SB i jasno oglušivanje prethodne vlade na iste su iskomunicirani MEK-u, koje od tada predano radi na mitigaciji tih nedostataka kroz realizaciju novih i kvalitetnijih podzakonskih akata. Za ispravljanje ovih, kao i mnogih drugih grešaka prethodne vlade, nažalost, ne postoji nikakvo magično dugme, već se iza istih krije ozbiljan i naporan rad MEK-a“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da se primjena zakona kroz nove podzakonske akte očekuje do kraja septembra, o čemu će javnost biti informisana na posebnom događaju koje će taj Vladin resor organizovati zajedno sa partnerima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije