fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBrent nafta ispod 21 dolara

Brent nafta ispod 21 dolara

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte potonule su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 21 USD, jer trgovce plaši urušavanje potražnje zbog koronavirusa i manjak skladišnog prostora, pa su Sjedinjene Američke Države (SAD) naftu prodavale po cijeni nižoj od nabavne.

Na londonskom tržištu je cijena barela s rokom isporuke u junu bila u minusu 4,39 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 20,98 USD, prenosi SEEbiz.

Na američkom tržištu se barelom za isporuke u junu danas trgovalo po 5,25 USD nižoj cijeni od 16,14 USD.

Terminski ugovori za isporuke u maju ističu i njima se manje trgovalo na američkom tržištu. U ponedjeljak je ta cijena bila na minus 37,63 USD, što znači da se prodavala ispod nabavne.

Trgovci su u uslovima obilnog snabdijevanja prodavali naftu kako bi izbjegli troškove skladištenja budući da slobodnog prostora gotovo da i nema. Manje su gubili prodajući naftu po nižoj cijeni od nabavne nego plaćajući za njeno skladištenje.

Očekuje se da će glavno američko čvorište u Cushingu biti napunjeno za nekoliko sedmica.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njene saveznice, uključujući Rusiju, najavile su za maj i jun veliko smanjenje proizvodnje, za skoro deset miliona barela dnevno, što odgovara deset odsto globalne ponude. No, potražnja je zbog zaustavljene ekonomije pod uticajem koronavirusa pala čak 30 odsto.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov poručio je u utorak da bi vodeći svjetski proizvođači mogli ponovo raspravljati o sporazumu o ograničenju snabdijevanja.

Američki predsjednik Donald Trump tvrdi da je pad cijena nafte u SAD-u kratkoročni problem izazvan finansijskim pritiskom. On je poručio i da će SAD razmotriti obustavu uvoza nafte iz Saudijske Arabije, najveće svjetske izvoznice i predvodnice koordiniranog smanjenja proizvodnje.

Pažnja se sada okreće sedmičnim izvještajima o američkim zalihama. Očekuje se da će pokazati njihov rast u prošloj sedmici od 16,1 milion barela, procjenjuje pet analitičara u istraživanju Reutersa.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 14,19 USD, što znači da je pala 4,02 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

Crnogorskim džudistima još tri medalje

Podgorica, (MINA) - Crnogorski džudisti osvojili su još tri medalje drugog takmičarskog dana juniorskog...