fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBregu: RCC će raditi na smanjenju cijene rominga sa EU

Bregu: RCC će raditi na smanjenju cijene rominga sa EU

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Smanjenje cijene rominga između država Zapadnog Balkana i EU izazovan je proces na kojem predstoji naporan rad, saopštila je generalna sekretarka Regionalnog savjeta za saradnju (RCC), Majlinda Bregu i dodala da se nada prvim rezultatima za pet godina.

Ona je, na marginama trećeg dana Digitalnog samita ekonomija Zapadnog Balkana, kazala da su ponosni što su četvrti put partneri tog događaja.

„Najuspješnija priča na samitu je to što region razmišlja i pokušava da zaokruži priču o digitalnoj trasnformaciji, odnosno agendi. Važna je i priča o ukidanju tarifa po pitanju rominga, što je omogućilo građanima da uštede novac, ali i da nemaju dodatne troškove kada komuniciraju sa drugima. Roming kod kuće, program koji je usvojen, prvi je korak“, poručila je Bregu, prenosi PR Centar.

Ona je podsjetila da je digitalna agenda prihvaćena i potpisana tokom Digitalnog samita u Beogradu.

„Obećano nam je da će, kada to postane stvarnost za Zapadni Balkan, to označiti početak izgradnje mape puta za spuštanje cijena i tarifa između zemalja regiona i EU“, kazala je Bregu.

RCC je pripremio dobru strategiju i mapu puta, što će, prema njenim riječima, trasirati put do prvog smanjenja cijena rominga između država Zapadnog Balkana i EU.

„To je izazovan proces, zato što imamo kombinaciju velike želje i potrebe građana regiona da se smanje cijene. Mislim da ne postoji neka tržišna logika zašto bi građani Zapadnog Balkana trebalo da plaćaju 103 EUR po gigabajtu kad posjećuju neku evropsku zemlju, dok su sa telekom operaterima troškovi samo osam EUR. Naporno ćemo raditi kako bismo dostigli taj cilj i nadamo se prvim rezultatima za pet godina“, poručila je Bregu.

Ona je dodala da je uspistavljanje širokopojasne mreže važno, kao i elektronski servisi koji su utemeljeni na povjerenju i uključuju protok podataka koji je slobodan.

„U vrijeme krize svi smo svjesni koliko je to značajno, tako da je digitalni identitet građana Zapadnog Balkana proces koji smo pokrenuli prije nekoliko mjeseci. Smatram da će to biti naredni korak, a ukoliko bi ekonomija Zapadnog Balkana zaista željela da se to ostvari, RCC će im pružiti podršku“, poručila je Bregu.

Ona je sugerisala građanima Zapadnog Balkana da se obrate nadležnim organima ukoliko prilikom putovanja u zemlje regiona budu imali problem sa besplatnim romingom, koji je na snazi od 1. jula.

„Naša uloga nije da sprovodimo monitoring implementacije tog programa“, objasnila je Bregu.

Digitalni samit Zapadnog Balkana održava se kao dio Berlinskog procesa i inicijativa RCC-a, a njegova važnost je potvrđena i kroz novi četvorogodišnji akcioni plan od ove do 2024. godine, za zajedničko regionalno tržište (Common Regional Market – CRM).

Domaćin i organizator ovogodišnjeg izdanja je crnogorsko Ministarstvo javne uprave digitalnog društva i medija, dok je generalni sponzor kompanija M:tel.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije