fbpx
NaslovnicaGlavna vijestBraithwaite: Uvođenje ESG standarda investicija

Braithwaite: Uvođenje ESG standarda investicija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uvođenje ESG standarda je investicija, a ne trošak, i svaka kompanija koja hoće dugoročno da osigura profitabilnost mora integrisati tu agendu, saopštila je izvršna direktorica Sustineri Partnersa, Biljana Braithwaite.

Braithwaite je u intervjuu agenciji Mina-business kazala da su crnogorske kompanije opredijeljene da implementiraju ESG standarde.

„To neće biti stvar samo privatnih investitora koji su opredijeljeni da ulažu u zelene projekte – solarne i energije vjetra, tu se radi o sistemskim rješenjima, regulativama, o tome da mora postojati prenosni sistem koji to mora podržati“, rekla je Braithwaite.

Ona smatra da postoji spremnost privatnog sektora, ali i finansijskih institucija i banaka, da podrže i investiraju u zelenu tranziciju.

Braithwaite je dodala da Crna Gora, prema parametrima, stoji bolje od nekih država regiona kada je u pitanju procenat energije koja dolazi iz obnovljivih izvora.

„Međutim, znamo da još postoje pitanja u vezi sa termoelektranama, tranzicijom koja je kompleksna, ali tu su međunarodne institucije koje su spremne da to podrže, kao i ljude čija egzistencija i posao zavise od rada tih termoelektrana“, kazala je Braithwaite.

Ona je poručila da se mora razmišljati i o tome.

„Razumijem i poziciju donosilaca političkih odluka da je i ta perspektiva energetske sigurnosti i toga na koji način će se obezbijediti alternativna egzistencija za te ljude isto tako važna, ali mislim da tu imamo partnere u međunarodnim institucijama“, rekla je Braithwaite.

Ona je na pitanje da li crnogorske kompanije ESG standarde više posmatraju kao trošak i opterećenje ili kao investiciju u budućnost, odgovorila da je njihovo uvođenje neminovnost, ali i prilika.

„To je investicija, nije trošak, i svaka kompanija koja hoće dugoročno da osigura svoju profitabilnost mora integrisati ovu agendu“, poručila je Braithwaite.

Ona smatra da će to da li kompanije to razmumiju na pravi način zavisiti od toga koliko informacija im je pruženo i koliko podrške dobijaju.

„Mi upravo na tome radimo kroz Western Balkans ESG samit, da kroz opipljive podatke pokažemo da je ovo trend koji je neminovan, ali koji bi trebalo da vrlo rado prihvate i integrišu. Što ranije ga integrišu, tu će i potencijalni trošak biti manji, a prilike i potencijalne koristi veće“, objasnila je Braithwaite.

Upitana koliko u zelenoj tranziciji privrede može pomoći bankarski sektor, iz kojeg je poručeno da će finansirati zelene projekte, investicije i kreditirati preduzeća koja posluju na održiv način, ona je saopštila da su tu banke ključne.

„Ti trendovi na globalnom nivou i u Zapadnoj Evropi došli su od institucionalnih investitora i banaka. Bez banaka nema te tranzicije, bez investiranja u te projekte nema tranzicije“, navela je Braithwaite.

Ona je kazala da postoji njihova jasna spremnost, kao što postoji i kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i EU, da usmjere sredstva na takve projekte, u saradnji sa kompanijama direktno ili bankama.

Braithwaite je navela da nekad nedostaje, naročito na strateškom nivou, dovoljno kvalitetnih projekata koji se mogu ponuditi EU.

„Vrlo često vidite da se na kraju finansijske godine ispostavi da nijesmo iskoristili sva sredstva koja je EU inicijalno opredijelila za tu godinu, ili neki duži period, koja god oblast bila u pitanju, uključujući i zelenu tranziciju“, rekla je Braithwaite.

EU je, prema njenim riječima, opredijelila značajna sredstva za tranziciju, ali države regiona će sada morati da rade na ozbiljnim projektima, koje mogu ponuditi za finansiranje.

Na pitanje da li uvođenje i primjena ESG standarda mora biti imperativ za Crnu Goru, koja je ekološka država, Braithwaite je odgovorila da ti standardi treba da budu imperativ za svaku državu.

„Mislim da je ta odrednica prije 30 godina bila lijepa i plemenita, ali moram se saglasiti da ne možemo nakon 30 godina stati i reći da možemo biti zadovoljni implementacijom strategije, ako je u tom momentu bilo jasne strategije i vizije i akcionog plana“, navela je Braithwaite.

One je objasnila da su ESG standardi veoma širok korpus pravila, od kojih su neka jako dobro regulisana u zakonodavstvima zemalja Zapadnog Balkana.

„Na primjer radna prava – svuda u regionu imamo više nego solidnu zaštitu prava radnika, međutim, ispostavlja se da se ta prava vrlo često ne poštuju u praksi“, rekla je Braithwaite.

Prema njenim riječima, u nekim oblastima ne treba uvoditi nove zakone, već samo sprovoditi postojeće.

„Kada su u pitanju druge stvari, kao što je recimo dekarbonizacija, tu naravno države moraju ići prema tome da uvode strategije i regulative, koje će stimulisati privredni sektor da usvoji tu agendu“, saopštila je Braithwaite.

Upitana dokle je Zapadni Balkan stigao kada je u pitanju primjena ESG standarda, ona je odgovorila da slika nije crno bijela, da ima kompanija koje već veoma dobro integrišu čitav niz standarda, i ne samo da integrišu, već i o tome izvještavaju i transparentne su.

„Ima onih koje tek počinju, ali su rade da to urade“, kazala je Braithwaite.

Ona je rekla da je zadovoljna time što su na prvom ESG samitu uspjeli da okupe toliko učesnika koji su praktično donosioci odluka u svojim kompanijama, finansijskim institucijama i koji će zaista biti generatori promjene.

Braithwaite je dodala da je zadovoljna što imaju izvanredne govornike i što su uspjeli da postave neke temelje, u smislu toga zašto je ova agenda važna.

„Razgovarali smo o regulatornim pritiscima, koji sve više dolaze i iz EU i globalno“, navela je Braithwaite.

Oni, kako je dodala, znače da kompanije i biznisi moraju integrisati te standarde ako hoće da se se orijentišu prema inostranim tržištima i privuku investicije.

„Govorili smo o tome da finansijske institucije, banke i investitori postavljaju te zahtjeve i najzad, govorili smo o tome da i naši građani i zajednice imaju sve jasnija i sve definisanija očekivanja od toga da razvoj bude održiv i da profit ne može biti jedini cilj, kao i da moramo voditi računa o interesima sadašnjih i budućih generacija“, zaključila je Braithwaite.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...