fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBolje iskoristiti položaj Luka Bar

Bolje iskoristiti položaj Luka Bar

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora do sada nije na najbolji način iskoristila stratešku prednost svoje geografske pozicije, posebno položaj koji ima Luka Bar u odnosu na konkurentske luke, saopštio je ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović.

“Snažnijim podsticajem razvoja Luke Bar kroz proširenje kapaciteta i izgradnju intermodalnih terminala, nastavkom radova na auto-putu kojim se Luka Bar povezuje sa Beogradom, Budimpeštom i Zapadnom Evropom, te unapređenjem transportnih veza sa regionom i izgradnjom efikasnijih zajedničkih graničnih prelaza, Crna Gora bi mogla veoma brzo povećati obim privredne saradnje sa regionom i popraviti svoju poziciju na evropskoj i regionalnoj transportnoj mapi”, saopštio je Ibrahimović.

On je u Lionu učestvovao na ministarskom sastanku Dani povezivanja Evrope 2022, gdje je govorio o položaju Crne Gore u odnosu na globalne lance snabdijevanja, iskorišćavanju konkurentske prednosti države i pravcima razvoja transportne mreže kroz otvaranje novih koridora zasnovanih na principima pametne i održive mobilnosti.

“Posvećeno radimo na pripremama za izradu Studije razvoja intermodalnosti Crne Gore sa idejnim rješenjima intermodalnih terminala, analizi razvoja alternativnih goriva, te Strategiji niskokarbonskog razvoja do 2050. godine”, kazao je Ibrahimović.

On je naveo da su u Ministarstvu prepoznali nedostatke planova za razvoj održive mobilnosti, posebno u gradovima, kao i slabu prisutnost tog koncepta u prostorno planskim dokumentima, što otežava i poskupljuje njegovu kasniju realizaciju.

“U narednom periodu moramo raditi na prevazilaženju tih problema”, dodao je Ibrahimović.

Na sastanku je naglašen značaj otvaranja novih koridora uz primjenu koncepta pametne i održive mobilnosti kao i jačanje institucionalnih i administartivnih kapaciteta zemalja Zapadnog Balkana, te značaj podrške EU razvoju transportne mreže na Zapadnom Balkanu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Cijene nafte pale nakon iranskih poruka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema...