fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBolja saradnja za razvoj lokalne ekonomije uz podršku Norveške

Bolja saradnja za razvoj lokalne ekonomije uz podršku Norveške

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Analiza podrške razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori kroz prizmu saradnje između lokalnih i nacionalnih aktera, predstavljena je u Podgorici i Beranama predstavnicima lokalnih samouprava i organizacija za podršku poslovanju.

Analiza, rađena u okviru projekta Norveška za vas – Crna Gora koji podržava Norveška, dala je inpute za izradu predloga za jačanje institucionalnih mehanizma koji treba da omoguće efikasniju i efektivniju koordinaciju i saradnju između nacionalnog i lokalnog nivoa u pogledu pružanja podrške sektoru MMSP.

“Analiza će doprinijeti povećanju svijesti na lokalnom nivou o nacionalnim ekonomskim politikama, uključujući one koje se odnose na inovacije, i o finansijskim mehanizmima koji podržavaju MMSP”, navodi se u saopštenju.

Osim toga, omogućiće Ministarstvu ekonomskog razvoja i nacionalnim institucijama da bolje razumiju lokalne prioritete, potrebe i izazove, i olakša horizontalnu saradnju, uključujući razmjenu dobrih praksi između opština.

Menadžer projekta Norveška za vas – Crna Gora, Armen Čekić, kazao je da je glavni zadatak projekta da poveća efikasnost i efektivnost podrške koja se pruža razvoju i transformaciji mikro, malih i srednjih preduzeća.

“Okupljanjem svih uključenih strana na nacionalnom i lokalnom nivou, biće omogućena razmjena iskustava, dobrih praksi i aspekata za poboljšanje, tako da doprinesemo razvoju lokalne ekonomije, sa naročitim fokusom na digitalnu transformaciju, zelenu ekonomiju i inovacije”, rekao je Čekić.

Nakon predstavljanja analize, predstavnici lokalnih samouprava i organizacija za podršku poslovanju učestvovali su u grupnim radionicama, sa zadatkom da identifikuju po dvije samostalne aktivnosti na kojima će raditi u toku projekta Norveška za vas – Crna Gora, od kojih jedna treba da podstakne međuopštinsku saradnju.

Krajnji rezultat tih radionica biće unapređenje konkurentnosti predvodnika lokalnog razvoja kroz poboljšanje okruženja za poslovanje i razvoj preduzetništva, mikro, malih i srednjih biznisa, u skladu sa pravnim okvirom Crne Gore.

Učešćem predstavnika Ministarstva ekonomskog razvoja i predstavnika relevantnih nacionalnih institucija, ove radionice trebalo bi da doprinesu boljoj vertikalnoj koordinaciji između nacionalnog i lokalnog nivoa.

Projekat Norveška za vas – Crna Gora, koji Norveška finansira sa ukupno 2,4 miliona EUR, ima za cilj da doprinese ujednačenom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije