fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBolja koordinacija doprinosi transformaciji turizma u zeleniji

Bolja koordinacija doprinosi transformaciji turizma u zeleniji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Bolja koordinacija, institucionalni kapaciteti, strategije i inicijative doprinijeli bi transformaciji turizma u zeleniji, pametniji i otporniji na uticaj globalnih promjena, ocijenjeno je na konferenciji koju je u Podgorici organizovala Nacionalna turistička organizacija (NTO).

NTO je konferenciju na temu Prvi koraci za zajedničku saradnju i upravljanje održivim turizmom na Mediteranu organizovala u okviru projekta Dijalog za turizam.

Iz NTO su objasnili da je riječ o projektu posvećenom unapređenju upravljanja turizmom u mediteranskoj regiji, u kom su oni vodeći partner iz Crne Gore, dok je pridruženi Monstat.

Cilj projekta je, kako su kazali, stvaranje zelenijeg i pametnijeg turizma na Mediteranu kroz intezivnu prekograničnu saradnju, te su konferenciji prisustvovali partneri iz sedam mediteranskih zemalja: Španije, Francuske, Grčke, Italije, Kipra i Hrvatske.

Predstavnica NTO, Ana Đurnić, poručila je da su takvi skupovi jedinstvena prilika za razmjenu ideja, iskustava i primjera najbolje prakse u cilju ostvarenja zajedničkog cilja – održivog razvoja destinacije.

Đurnić je podsjetila da se posljednjih godina svjetska turistička industrija suočila sa izazovima bez presedana.

„Klimatske promjene, prekomjerna razvijenost i nekontrolisane turističke aktivnosti ugrozile su same pejzaže i zajednice koje Mediteran čine tako očaravajućim. Više nije dovoljno samo uživati u ovom raju. Moramo ga štititi i njegovati za generacije koje dolaze“, rekla je Đurnić.

Ona je dodala da ni Crna Gora nije izuzetak u tom pogledu.

„U Crnoj Gori, kao i u širem mediteranskom regionu, pozvani smo da smanjimo svoj ekološki uticaj, promovišemo ekološki prihvatljiv transport i podržimo lokalne zajednice koje su srce ove zemlje. Na taj način možemo sačuvati jedinstveni šarm Crne Gore, a istovremeno pružati trajnu ekonomsku korist njenim stanovnicima“, saopštila je Đurnić.

Predstavnica Monstata, Marina Šuković, kazala je da su projekti prekogranične saranje od izuzetne važnosti zbog sinhronizaciju aktivnosti i prenošenja znanja, čime je jedino moguće ostvariti efikasno upravljanje turizmom na Mediteranu.

Članica Odbora za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore (PKCG=; Ivana Gajović, navela je da u današnjem svijetu principi očuvanja okoline, društva i upravljanja (ESG principi) postaju sve važniji.

Ona je objasnila da ESG principi obuhvataju skup standarda koji usmjeravaju korporativne politike kako bi se uskladile s konceptima održivog razvoja u područjima zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja.

Gajović je dodala da se izazovi s kojima se suočava turistički sektor mogu savladati samo kroz strateške i zajedničke napore, uključujući privatni sektor i institucije države, te aktivno učešće u regionalnim inicijativama od zajedničkog interesa.

Projekat Dijalog za turizam je podržan kroz INTERREG Program tehničke podrške Mediteranskom transnacionalnom programu 2021-2027 (Euro-MED) i trajaće sedam godina. Pored NTO i Monstata, partneri su Andaluzijska javna fondacija El legado andalusi iz Španije kao vodeći partner, Regija Provansa-Alpe-Azurna obala iz Francuske, Institut za poljoprivredu i turizam – IPTPO iz Hrvatske, Opština Varna iz Bugarske, Evropska organizacija javnog prava – EPLO iz Grčke, Ministarstvo transporta, komunikacija i radova sa Kipra, Regija Lacio iz italije i još 24 pridružena partnera iz EUROMED područja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Članovima UPCG predstavljen Program za unapređenje konkurentnosti privrede

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Program za unapređenje konkurentnosti privrede za ovu godinu predstavljen je danas...