fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBojanić: Statut nije u skladu sa odlukom o osnivanju Montenegro Worksa

Bojanić: Statut nije u skladu sa odlukom o osnivanju Montenegro Worksa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić, bio je uzdržan prilikom glasanja o statutu nove državne firme Montenegro Works, o čemu je dostavio pisano obrazloženje sa zahtjevom da uđe u zapisnik sjednice Vlade, koja je u srijedu održana elektronskim putem.

Vijestima je nezvanično potvrđeno u Vladi da su, osim Bojanića, uzdržani bili i vicepremijer Dritan Abazović i ministar inostranih poslova Đorđe Radulović.

Statut je usvojen na predlog ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića.

Bojanić je obrazloženju naveo da predlog statuta nije prošao proceduru definisanu Poslovnikom Vlade, odnosno nije razmatran na sjednici Komisije za ekonomsku politiku, niti je obrazložen opravdan razlog hitnosti ili neki drugi naročito opravdan slučaj, kako bi se usvajao bez održavanja sjednice.

On tvrdi da predlog statuta nije u saglasju sa odlukom o osnivanju Montengro Works-a, prema kojoj se to preduzeće osniva radi nadzora, praćenja i analiziranja finansijskog stanja u privrednim društvima u većinskom vlasništvu države, kao i podrške u sprovođenju reformi u cilju efikasnijeg upravljanja istim.

“U predlogu statuta jedino je stavom 6 definisana pretežna djelatnost konsultantske aktivnosti sa poslovanjem i ostalim upravljanjem, pa je upitno kako će, poštujući odredbe zakona o privrednim društvima i o obligacionim odnosima, kao i uredbe o Vladi, biti definisani međusobni odnosi između kompanija u većinskom državnom vlasništvu i Montengro Worksa”, naveo je Bojanić.

On je podsjetio da preduzeća, bez obzira na vrstu i strukturu vlasništva, u skladu sa zakonom o privrednim društvima, imaju organe upravljanja i jasno definisana prava akcionara i osnivača.

Bojanić je kazao da je predloženim statutom definisano da osnivač, odnosno Vlada usvaja godišnji izvještaj o nadzoru nad firmama u većinskom državnom vlasništvu, ali ne i ko priprema izvještaj, ni na osnovu kojih ovlašćenja Montengro Works obavlja nadzor nad organima upravljanja firmi čija prava, obaveze i odgovornosti definiše zakon o privrednim društvima.

On je saopštio da predlog statuta nije utvrdio Odbor direktora Montenegro Worksa, kako je definisano odlukom o osnivanju, već je njegov predlagač Ministarstvo finansija u ime Vlade.

”Napominjem da odluka o osnivanju nije valjano urađena, pa se napravila konfuzija ko utvrđuje predlog statuta, a prije izbora odbora direktora, što se moralo definisati jasnom odredbom u odluci o osnivanju. Postupak osnivanja i donošenja statuta nije pratila dokumentacija kojom se definiše vizija i strategija kompanije u osnivanju, poslovni plan, projekcije troškova i prihoda, odnosno bilo kojeg akta koji bi omogućio članovima Vlade da prilikom glasanja imaju približnu sliku o jasnim ciljevima i perspektivama rada Montengro Worksa”, rekao je Bojanić.

On smatra da predviđeni način finansiranja firme, a bez predloga finansijskog plana, upućuje na izvjesne dodatne troškove, odnosno uloge Vlade.

“Naglašavam da sam saglasan sa potrebom boljeg i sveobuhvatnijeg praćenja rada i jačanja nadzora nad poslovanjem preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, ali smatram da predloženi model nije regulatorno, ni poslovno adekvatan”, zaključio je Bojanić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije