fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeBoeing otvorio pogon u Kini

Boeing otvorio pogon u Kini

Peking, (MINA-BUSINESS) – Američki Boeing otvorio je zvanično u kineskom gradu Žoušan pogon za sklapanje svog aviona Boeing 737.

Boeing je prošle godine uložio 33 miliona USD u preuzimanje većinskog udjela u joint ventureu s Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC), kineskom kompanijom u državnom vlasništvu.

Glavni cilj tog poslovnog poteza je i bio dovršetak pogona, u kojem će se finalizovati proizvodnja Boeingovih aviona, prenosi SEEbiz.

Riječ je o potezu kojeg treba posmatrati, smatraju analitičari, kao dio Boeingove utakmice s evropskim Airbusom za osvajanjem ogromnog kineskog tržišta.

Naime, Boeing je prošle godine Kinezima isporučio preko četvrtine svojih aviona, a procjene govore da će potražnja za avionima na kineskom tržištu u narednih 20 godina biti takva da će Kini trebati čak 7,7 hiljada novih aviona, čija se vrijednost procjenjuje na 1,2 biliona USD.

U Boeingu planiraju da će u Žoušanu, gradu udaljenom oko 300 kilometara od Šangaja, godišnje proizvoditi 100 aviona, kao i da će njihov novi pogon u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta “olabaviti” trenutno snažan pritisak na Boeingov pogon u Sijetlu.

“U Kini treba da razmišljati dugoročno. Optimističan sam”, kazao je novinarima šef Boeinga China, John Bruns.

On je dodao da će se u pogonu u Kini dovršavati avioni, odnosno ugrađivati sjedišta i dovršavati avioni za isporuku naručiocima. To je, objasnio je Bruns, samo dio u procesu proizvodnje aviona.

Boeingova investicija u Kini događa se u jeku trgovinskog rata između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Bruns je kazao da loši odnosi Vašingtona i Pekinga za Boeing predstavljaju izazovno okruženje.

Uprkos tome, Boeing je danas kineskoj avio-kompaniji Air China isporučio prvi 737, koji je dovršen u pogonu u Žoušanu.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije