fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBlagi rast indeksa

Blagi rast indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi blago porasli, nakon četiri dana pada, međutim i dalje se trguje oprezno jer se ulagači plaše da će dalje povećanje kamatnih stopa američke centralne banke, Federalih rezervi (Fed) izazvati recesiju.

Dow Jones ojačao je 0,28 odsto, na 32.847 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,1 odsto, na 3.821 bod, a Nasdaq indeks 0,01 odsto, na 10.547 bodova, prenosi SEEbiz.

Najveća svjetska berza pod pritiskom je od prošle srijede, kada je Fed poručio da bi kamate mogle biti povećane na više nivoe nego što se očekivalo i da bi se na tim nivoima mogle zadržati duže nego što se očekivalo.

Ulagači su se nadali da će američka središnja banka zbog popuštanja inflacionih pritisaka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) posljednjih mjeseci ublažiti retoriku o inflaciji i kamatama, no to se nije dogodilo.

Kako će Fed nastaviti povećavati kamate, ulagači se plaše da će ekonomija uroniti u recesiju, stoga se trguje oprezno.

Berzanski indeksi su blago porasli, nakon četiri dana oštrog pada, međutim raspoloženje na tržištu i dalje nije dobro jer makroekonomski podaci ukazuju na usporavanje rasta privrede, što znači da će pod pritiskom biti i zarade kompanija.

S&P 500 indeks na putu je najvećeg godišnjeg gubitka od finansijske krize 2008. godine.

U ovo doba godine obično cijene dionica rastu jer investicioni fondovi i drugi veliki investitori uljepšavaju svoje portfelje, što je uobičajeno za kraj godine.

Međutim, analitičari kažu da bi ove godine taj inače uobičajeni rast cijena mogao izostati ili će biti vrlo slab.

„Tržište je cijele godine pod pritiskom, a Fed je najavio dalje povećanje kamata i usporavanje rasta ekonomije. U takvom okruženju ulagači nemaju dovoljno pouzdanja da bi sada ušli na tržište”, kazala je analitičarka u firmi BMO, Carol Schleif.

I na evropskim se berzama trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,13 odsto, na 7.370 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,42 odsto, na 13.884 poena, a pariski CAC 0,35 odsto, na 6.450 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije