fbpx
26.8 C
Podgorica
August 9, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessBivšim rudarima i metalcima deset miliona za otpremnine

Bivšim rudarima i metalcima deset miliona za otpremnine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupna vrijednost otpremnina za radnike iz rudarske i metalske industrije, prema projekcijama Ministarstva ekonomskog razvoja (MEK), iznosiće oko deset miliona EUR, a budžetom za narednu godinu biće predviđen dio novca za tu namjenu.

”Smatramo da će se i ovim zakonskim rješenjem izaći u susret bivšim radnicima odnosno, u prvom redu našim građanima, na način da se ispravi nepravda učinjena prema određenoj kategoriji bivših radnika iz nekadašnjih državnih preduzeća, te da je u potpunosti opravdan potencijalni trošak iz državnog budžeta”, kazali su Vijestima iz Ministarstva.

Oni su naveli da radna grupa, koja se bavi izradom predloga zakona o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima iz rudarske i metalske industrije, trenutno prikuplja sve potrebne podatake o broju i kategoriji bivših radnika iz velikih državnih preduzeća, koji su morali da napuste svoja radna mjesta zbog otvaranja stečajnog postupka, a nijesu dobili otpremninu ili neku drugu nadoknadu.

”Ovaj posao u značajnoj mjeri otežava činjenica da u Ministarstvu ne postoji objedinjena baza podataka sa spiskom svih radnika koji su u proteklim godinama u okolnostima zatvaranja preduzeća ostali bez posla”, poručili su iz resora kojim rukovodi Jakov Milatović.

On je krajem jula i inicirao formiranje ove grupe koja će se baviti izradom zakona kojim će biti precizirani kriterijumi, rokovi i dinamika isplate otpremnina bivšim radnicima kompanija Kombinat aluminijuma (KAP), Prerada, Kovačnica, Rudnici boksita, Metalac i Fabrike elektroda Piva.

Iz MEK-a su naveli da je koordinatorka radne grupe vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za industrijski i regionalni razvoj u tom resoru Renata Milutinović.

Pored nje grupu sačinjavaju Tihomir Milatović, Vasilije Čarapić i Irena Joksimović, takođe iz MEK-a, dok su ispred Ministarstva finansija i socijalnog staranja Bojan Paunović, Branko Krvavac i Olja Uskoković.

”S obzirom na opredjeljenje da se na kvalitetan način pristupi datoj obavezi, predstavnici radne grupe iz ovog Ministarstva angažovani su na pregled arhivske građe unazad desetak godina, kako bi prikupili sve podatke do danas, koji će poslužiti kao osnova za formiranje validnih spiskova radnika u cilju realizacije prava na otpremnine. U cilju brže i precizne obrade podataka, pokrenute su aktivnosti na izradi softverskog rješenja za ovu namjenu”, saopštili su iz MEK-a.

Plan je, prema njihovim riječima, da radna grupa predlog zakona na uvid i dalje postupanje dostavi Milatoviću u što kraćem roku, kako bi zakon bio upućen Skupštini na usvajanje do kraja godine.

Ranije je iz MEK-a saopšteno da će ovim zakonom pravda napokon biti zadovoljena za više od 650 bivših radnika koji su zbog pokretanja stečajnog postupka bili primorani da napuste svoja radna mjesta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U srijedu isključenja u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u srijedu će bez napajanja električnom energijom ostati:  Podgorica - u...