fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBivši radnici Košute danas ponovo blokiraju put Cetinje - Podgorica

Bivši radnici Košute danas ponovo blokiraju put Cetinje – Podgorica

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Bivši radnici nekadašnje cetinjske fabrike obuće Košuta, za danas su najavili novu blokadu puta Cetinje – Podgorica, a prijete i radikalizacijom ako im se nadležni ne obrate.

Kako pišu Vijesti, bivši radnici opet će zaustaviti saobraćaj na puta Cetinje – Podgorica u mjestu Kruševo ždrijelo od 11 do 13 sati.

Advokat radnika, Petar Martinović, kazao je da ako se radnicima ne obrati niko od nadležnih, a posebno premijer Milojko Spajić, poručili su da su spremni i na radikalizaciju i kasniji štrajk glađu pred zgradom Vlade.

Bivši radnici traže isplatu devet zarada i povezivanje radnog staža, nakon što je u preduzeću 4. marta 1996. pokrenut, a 2001. godine okončan stečajni postupak.

Martinović je naveo da je radnika oko 700, te da bi za isplate njihovih potraživanja bilo potrebno oko 2,2 miliona EUR.

“Ukoliko se neko ne oglasi od nadležnih, konkretno Spajić, sljedeći ponedjeljak će blokada biti sigurno tri-četiri sata, a onda će radnici nastojati da ostanu tu cijeli dan, dok ih neko ne pozove. Krajnja mjera koja će biti preduzeta je štrajk glađu ispred zgrade Vlade. Cilj je da se izimiri devet zarada koje su uredno prijavljene na dan otvaranja stečajnog postupka 4. marta 1996. godine, koje nikada nijesu isplaćene”, naveo je Martinović.

Vijesti su Vladu, ministarstva ekonomskog razvoja (MER) i rada i socijalnog staranja (MRSS), pitale da li planiraju da pomognu ili riješe status stečajaca bivše Košute. Odgovori su stigli samo iz MRSS-a.

Iz resora na čijem čelu je Naida Nišić su kazali da sastanke po ovom pitanju još nijesu imali i da bi tome predstojale procedure, ispitivanje zahtjeva i saradnja sa drugim resorima, nakon čega bi zauzeli stav, počeli razgovore i donijeli zaključke.

“Kako je ovaj organ u više navrata isplaćivao zaostala potraživanja bivšim zaposlenim, nesporno je da reagovanje, u skladu sa zakonskim procedurama i shodno raspoloživim mogućnostima, neće izostati ni u ovom slučaju”, istakli su iz MRSS-a.

Oni su objasnili da su dužni, sa Ministrastvom finansija a kasnije i unutar Vlade, da sprovedu analizu potraživanja, opravdanosti zahtjeva i nakon kompletne analize zauzmu stav i obavijeste radnike i javnost.

Martinović je naveo da radnici nijesu uspjeli da namire svoja potraživanja, iako su primarni povjerioci u stečajnom postupku. On je objasnio da je radnika bilo 1,2 hiljade, ali da je gotovo polovina u proteklih 29 godina preminula, pa ih je sada oko 700. Tvrdi i da je u Košuti otvoren prvi stečajni postupak u Crnoj Gori.

On je naveo da stečajcima plate nikada nijesu isplaćene i da je 2014. fabrika kupljena, pri čemu je Prijestonica, na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), prodala za 330 hiljada EUR. On je naveo da je tada prodata za manje od 14 EUR po kvadratu.

“Samo zemljište, ne poluadaptirani prostor, prodato je za 13,9 EUR. Samo zemljište je bilo vrijedno od 70 do 80 EUR. U kupovini je učestvovala Prijestonica sa 80 hiljada, uz četiri privrednika sa Cetinja. Prilikom kupovine, obaveza je bila da se zaposli 140 radnika, od toga nije ispoštovano ništa. Svega desetak radnika radi u današnjem Biznis centru na toj lokaciji”, kazao je Martinović.

On je dodao da je na rješenju statusa bivših radnika prethodno radila Vlada Dritana Abazovića, dok nova izvršna vlast nije pokazala sluha za njihove probleme.

Građanski pokret URA je krajem prošle godine podnio amandman na Predlog zakona o budžetu za ovu godinu, kojim su tražili da se iz državne kase opredijeli 2,2 miliona EUR za stečajce. Amandman tada nije usvojen.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije