fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBilježe značajno interesovanje žena preduzetnica za podršku

Bilježe značajno interesovanje žena preduzetnica za podršku

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Opština Tivat bilježi povećano interesovanje žena preduzetnica za podršku ženskom preduzetništvu, pri čemu će iz opštinskog budžeta za tu svrhu ove godine biti izdvojeno 20 hiljada EUR, saopšteno je iz te lokalne samouprave.

Iz Sekretarijata za privredu Opštine Tivat saopšteno je da ta lokalna samouprava ima usvojenu Odluku o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava za podršku ženskom preduzetništvu, na osnovu koje se raspisuje javni konkurs za podršku ženskom preduzetništvu.

„U prošloj godini je za ove svrhe budžetom bilo izdvojeno pet hiljada EUR, dok je za ovu godinu predviđen značajno veći iznos od 20 hiljada EUR“, rekli su predstavnici Sekretarijata agenciji Mina-business.

Opština Tivat, kako se navodi, bilježi povećano interesovanje žena preduzetnica za taj vid podrške.

„Prije dvije godine, odnosno 2019. godine na tri javna poziva Opština je evidentirala svega tri prijave, dok su prošle godine raspoloživa sredstva podijeljena već u prvom pozivu“, podsjetili su iz Sekretarijata.

Takođe, opštinska Odluka o podsticajnim mjerama u poljoprivredi omogućava ženama preduzetnicama korišćenje većeg procenta podrške do 60 odsto, dok ostali korisnici podršku koriste do 50 odsto od ukupne vrijednosti investicije.

Iz Sekretarijata su podsjetili da, na osnovu podataka Instituta za preduzetništvo i ekonomski razvoj, svega desetina preduzeća je u vlasništvu žena, odnosno 9,6 odsto.

„Osnaživanjem žena preduzetnica poboljšao bi se prije svega njihov položaj u društvu, a zatim i preduzetništvo u cjelini što bi povoljno uticalo na ekonomski rast“, smatraju u Sekretarijatu.

Ulaganjem u mala preduzeća se, kako su ocijenili, podstiče otvaranje novih radnih mjesta i pospješuje kvalitet usluge, odnosno plasiranog proizvoda.

U Sekretarijatu su, govoreći o uticaju pandemije koronavirusa na žensko preduzetništvo, kazali da je korona-kriza uticala na sve segmente poslovnog ambijenta, pa tako i na žensko preduzetništvo.

„Međutim, postoje određene barijere, sa kojima se mogu susresti samo žene preduzetnice prilikom pokretanja biznisa, od kojih je prva u nizu barijera u smislu tradicionalne percepcije žene i njenih tradicionalnih uloga majke i domaćice“, rekli su iz Sekretarijata.

Barijere se odnose i na to da žene u preduzetničke/biznis vode često ulaze dodatno opterećene porodičnim obavezama, otežan im je pristup izvorima finansiranja usljed neposjedovanja garancija u vidu imovine, a takođe različita istraživanja pokazuju da žene na istim pozicijama zarađuju manje od kolega suprotnog pola, što ukazuje na određeni stepen neravnopravnosti koji postoji u poslovnom svijetu.

„Tu su i barijere koje postoje nezavisno od pola preduzetnika, odnosno komplikovane administrativne procedure, visina poreza i dažbina i slično“, dodali su iz Sekretarijata.

Oni smatraju da je, u cilju poboljšanja razvoja ženskog preduzetništva, potrebno u medijima aktuelizovati temu položaja žena u društvu, ali i njihov položaj u poslovnom ambijentu i obezbijediti bolji pristup finansijskim sredstvima za ženski biznis.

„Takođe, potrebno je jačati i pružiti institucionalnu podršku udruženjima žena preduzetnica, kao i generalno pojednostavljenje administrativnih procedura“, zaključili su iz Sekretarijata.

Najčitanije