fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBez KAP-a višak struje oko 80 miliona EUR

Bez KAP-a višak struje oko 80 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) će naredne godine imati višak električne energije od oko 470 gigavatsati (GWh), pokazuju podaci iz već usvojenog energetskog bilansa za narednu godinu, kao i ugovorenih izmjena zbog smanjenja potrošnje u Kombinatu aluminijuma (KAP).

Ukoliko bi se ta količina za cijelu godinu prodala na tržištu po dnevnoj cijeni koja je u utorak na referentnoj Mađarskoj energetskoj berzi iznosila 176 EUR za megavatsat (MWh), dobila bi se suma od 83 miliona EUR, pišu Vijesti.

Ukoliko bi se prodala po cijeni koja je nuđena Unipromu za KAP, od 120 EUR za MWh, to bi bilo 56 miliona, a ako bi se prodala po cijeni koju je do sada plaćao Uniprom, taj iznos bi bio 21 milion EUR.

Prema energetskom bilansu za narednu godinu, kojeg je Vlada usvojila početkom decembra, ukupna proizvodnja struje u narednoj godini bi iznosila 3,52 hiljade GWh, dok je potrošnja bila predviđena na 3,57 hiljada GWh, odnosno ukupan nedostatak bi iznosio 53 GWh.

U toj ukupnoj potrošnji nalazio se i KAP sa 586 GWh, dok su prije dva dana iz Uniproma poslali EPCG novi zahtjev za snabdijevanje strujom u narednoj godini u kojem traže svega 61,3 GWh.

Tako će EPCG naredne godine umjesto nedostatka od 53 GWh, imati višak od 471 GWh.

Prema ranijem energetskom planu KAP je činio 16,5 odsto ukupne potrošnje, a sada će pasti na svega 1,7 odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije