fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBespravna gradnja nelegalnih objekata najčešći problem

Bespravna gradnja nelegalnih objekata najčešći problem

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Najčešći problemi u svakoj primorskoj opštini su bespravna gradnja nelegalnih objekata, zapušteni djelovi kupališta koji nijesu trenutno zakupljeni, kao i izlivanje fekalija u more.

To je saopšteno na radnom sastanku predstavnika Javnog preduzeća (JP) za upravljanje morskim dobrom sa predstavnicima Službi Komunalne policije i inspekcije svih šest primorskih opština.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Morskog dobra, ukazano na brojne probleme sa kojima se nadležne službe susreću na terenu, ali i želju da se zajedničkim djelovanjem sankcionišu isti i spriječi devastacija prostora, koja je prisutna u svim opštinama.

“Najčešći problemi u svakoj opštini su bespravna gradnja nelegalnih objekata, zapušteni djelovi kupališta koji nijesu trenutno zakupljeni, kao i izlivanje fekalija u more. Tim povodom, JP je iskazalo spremnost da izađe u susret svim lokalnim samoupravama kako bi zajednički djelovali na ukazane probleme”, navodi se u saopštenju.

Predsjedink Upravnog odbora Morskog dobra, Blažo Rađenović, ukazao je na sve uočene nepravilnosti, kao i sugestije i prijave građana, a što je u zoni morskog dobra i istakao konkretne predloge kako bi se efikasno odgovorilo na probleme sa kojima se sve više susreću na dnevnom nivou.

On je naveo da je za ubuduće neophodno podići saradnju na još veći nivo, tako što bi se kroz zajedničke kontrole promptno reagovalo, posebno u jeku turističke sezone.

Direktor Morskog dobra, Mladen Mikijelj kazao je da je veoma značajna saradnja između inspekcijskih službi koje su u nadležnosti lokalnih samouprava i Službe za kontrolu JP “Morsko dobro“, kako bi se uspostavio red u tom dijelu Crne Gore, kao najvažnijem resursu kojim država raspolaže.

On smatra da se, kroz kvalitetnu saradnju između različitih institucija Crne Gore i lokalnog stanovništva, može unaprijediti prostor i stanje kako bi se ostvarili benefiti od predstojeće turističke sezone.

Kako je saopšteno, predstavnici Službi Komunalnih policija i inspekcija svih primorskih opština iznijeli su svoje probleme, kao i predloge pomoću kojih bi se isti mogli riješiti u najkraćem mogućem roku.

Koordinator Morskog Dobra za opštine Ulcinj i Bar, Omer Barjaktari je, kao jedan od ključnih problema, naveo bespravnu izgradnju objekata na rijeci Bojani, kao i da će nakon deset godina biti ukinuto nelegalno naplaćivanje ulaza na rampi, na sami ulazak na Adu Bojanu.

On je dodao da se ubrzo očekuje i uklanjanje deponija sa Velike Plaže i duž rijeke Bojane, u koordinaciji sa JP “Komunalne djelatnosti.“

Mikijelj je kazao da su, nakon formiranja kancelarija u svim primorskih opštinama, stvoreni još bolji uslovi da se proces sprovođenja kontrole obavlja na kvalitetniji i brži način.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije