fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBanović: Izrada elektronskih usluga donijeće dobre rezultate

Banović: Izrada elektronskih usluga donijeće dobre rezultate

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pozicija Crne Gore, što se zrelosti digitalne transformacije tiče, je između osnovnog i srednjeg nivoa, saopštili su predstavnici Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija i dodali da će izrada elektronskih usluga u narednom periodu donijeti dobre rezultate.

Državna sekretarka u Ministarstvu, Marina Banović, je na panel diskusiji 5G u Crnoj Gori: zašto su milisekunde važne?, koju je organizovao Crnogorski Telekom, kazala da je pred Crnom Gorom dugačak put i da su svjesni izazova, prvenstveno pravnih i onih koji se odnose na spremnost institucija da omoguće pristup registrima podataka.

„Jedan po jedan se moraju rješavati i polako ići u izradu elektronskih usluga, čija sama izrada nije toliko kompleksna kada se steknu preduslovi. Do sada smo proizveli tri, a očekuje nas proizvodnja još 15 usluga u narednih godinu i po, što će značajno podići stepen opremeljenosti našeg društva elektronskim uslugama. Nadam se da ćemo na kraju imati dobre rezultate”, saopštila je Banović.

Ona je, kako je saopšteno iz Telekoma, podsjetila da je presjek stanja, kada je riječ o 5G mreži, jedna od tema Digitalnog samita zemalja Zapadnog Balkana koji će biti održan u oktobru.

Banović je navela da je u toku izrada Strategije digitalne transformacije od naredne do 2026. godine i da je jako važno da taj i drugi dokumenti budu vlasništvo onih koji ih koriste.

„U tom smislu smo formirali radne timove u kojima se nalaze predstavnici svih relevantnih aktera u društvu i nadamo se da će kvalitet ovih dokumenata, a posebno Stretegije digitalne transformacije, biti visok. Dvije trećine Strategije su završene, napravljeni su strateški ciljevi i u tom smislu je identifikovano sedam strateških ciljeva“, rekla je Banović.

U Crnoj Gori, kako je navela, postoji značajan nedostatak stručnjaka koji su potrebni ICT industriji, a procjena je da fali 500 stručnjaka u toj oblasti.

„Značajan dio Strategije biće posvećen razvoju ICT sektora i privlačenju investicija u ovoj oblasti. Smatramo da je to veoma važno, jer je pretenciozno očekivati od Crne Gore da obezbijedi dovoljan broj stručnjaka u svim oblastima“, rekla je Banović.

Zbog toga je, kako smatra, potrebno napraviti takav ekonomski ambijent u koji bi rado dolazile kompanije iz tog sektora.

Cijela diskusija panela može se pronaći na linku https://www.youtube.com/watch?v=1FScWCYylpw

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

cedis

U utorak isključenja u više gradova

Zbog planiranih radova na mreži, u utorak 7. maja, bez napajanja električnom energijom će ostati: Podgorica           -...