fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBanke podigle Dow Jones indeks

Banke podigle Dow Jones indeks

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones porastao, dok je S&P 500 skliznuo s rekordnih vrijednosti, uprkos dobrim poslovnim rezultatima nekoliko velikih banaka.

Dow Jones ojačao je 0,16 odsto na 33.730 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,41 odsto na 4.124 poena, a Nasdaq 0,99 odsto na 13.857 bodova.

U fokusu ulagača bili su poslovni izvještaji nekoliko velikih američkih banaka.

Cijena dionice Goldman Sachsa skočila je 2,3 odsto, a Wells Farga više od pet odsto, dok je dionica JPMorgan Chasea pojeftinila skoro dva odsto, prenosi SEEbiz.

„Zarade banaka su snažne, no tržište je to i očekivalo. Cijene dionica banaka već su unaprijed snažno porasle, pa se postavlja pitanje što bi ih moglo dodatno podstaknuti. To nije jasno”, rekao je strateg u firmi MAI Capital Management, Christopher Grisanti.

S&P 500 indeks finansijskog sektora bio je u prvom tromjesečju među najvećim dobitnicima s rastom od 15 odsto, iako je američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) poručila da će kamate i dalje ostati izuzetno niske.

Taj sektor je u srijedu ojačao dodatnih 0,7 odsto.

Najviše je skočio energetski sektor, skoro tri odsto, zahvaljujući rastu cijena nafte, jer se ulagači nadaju da će oporavak ekonomija od koronakrize podstaknuti i rast potražnje za “crnim zlatom”.

S druge strane, u srijedu su, nakon rasta dan ranije, pale cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft i Tesla, što je pritisnulo S&P 500 i Nasdaq indeks.

I narednih dana u fokusu ulagača biće poslovni izvještaji kompanija i banaka za prvo tromjesečje.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju porasle 25 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,71 odsto na 6.939 bodova, a pariski CAC 0,4 odsto na 6.208 poena. Frankfurtski DAX oslabio je neznatno na 15.209 bodova.

Najčitanije

Paramontu četvrto mjesto u NLB ligi

Podgorica, (MINA) - Košarkaški klub osoba sa invaliditetom Paramont iz Podgorice kao četvrtoplasirani završio...