fbpx
NaslovnicaMINA BusinessASP: Plantaže zaposlile gotovo 400 novih radnika

ASP: Plantaže zaposlile gotovo 400 novih radnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija Plantaže je početkom ove godine imala 1,11 hiljada zaposlenih, što je 394 radnika više nego početkom 2020, pa je u trogodišnjem periodu uvećala broj radnika oko 35 odsto, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Prema podacima poreskih vlasti, koje je dobila ta nevladina organizacija (NVO), početkom 2021. godine je bilo 802 uposlenih u Plantažama, godinu kasnije 888, da bi ove godine podgorička kompanija stigla do cifre od 1,11 hiljada radnika.

“Nijesu poznati opravdani ekonomski razlozi za ovolikim uvećanjem broja zaposlenih. Ova kompanija godinama vuče niz ekonomskih problema i zbog sumnje da je svojevremeno služila za enormno izvlačenje novca povlašćenim rukovodiocima pokrenute su istrage. Plantaže su samo jedna od državnih firmi, koje „bije glas“ o partijskim zapošljavanjima”, navodi se u saopštenju.

U Monteputu je broj zaposlenih uvećan sa 155 zaposlenih, koliko ih je bilo početkom 2020. godine, na 286 radnika, koliko ih ima početkom ove, pa je to uvećanje od preko 45 odsto.

“Početkom 2021. godine bilo ih je 154 zaposlenih, a godinu kasnije 152”, navodi se u saopštenju.

Monteput je, kako se dodaje, u međuvremenu preuzeo upravljanje dionicom auto-puta Smokovac Mateševo, pa se u toj činjenici mogu tražiti razlozi ovolikog skoka broja zaposlenih.

“Međutim, nije poznato da li je stvarna potreba baš za tolikim brojem radnika zbog upravljanja dioniciom auto-puta”, kazali su iz ASP-a.

Do rasta broja zaposlenih u trogodišnjem periodu došlo je i u Aerodromima Crne Gore, pa je tako početkom 2020. godine bilo 832 zaposlenih, godinu kasnije taj broj je smanjen na 767 zaposlenih, početkom prošle godine bilo ih je 798, a već početkom ove godine 901 uposleni.

“Za posljednju godinu uvećan je broj zaposlenih za 103”, dodaje se u saopštenju.

Kada je riječ o Luci Bar i u toj državnoj kompaniji se bilježi rast zaposlenih, ali za 20-ak.

“Naime, početkom 2020. je bilo 396 radnika, početkom naredne 382, početkom prošle je bilo 402 uposlena, a početkom ove godine 418 radnika”, navodi se u saopštenju.

ASP je prethodno objavila da su Elektroprivreda (EPCG) i njene povezane kompanije u trogodišnjem periodu uvećale broj zaposlenih preko 30 odsto ili najmanje 1,28 hiljada radnika, dok Crnogorski elektroprenosni sistem, u čijem vlasništvu postoji značajan udio stranog kapitala, u istom periodu bilježi razuman broj povećanja zaposlenja od pet novouposlenih.

“Državnim kompanijama trenutno mahom upravlja partijski kadar onih političkih subjekata, koji su pobijedili na izborima nakon 30. avgusta 2020. godine. U javnosti se zaposlenja u javnim kompanijama uglavnom vezuju za partijski motivisana, a što je praksa koju je svojevremeno uvela Demokratska partija socijalista (DPS), dok nove vlasti sa njom nijesu raskrstile”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije