fbpx
NaslovnicaGlavna vijestArbitražni postupci još nijesu zaživjeli u Crnoj Gori

Arbitražni postupci još nijesu zaživjeli u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Privredna društva sve češće ugovaraju rješavanje eventualnih sporova pred Arbitražnim sudom, a prednjače preduzeća čiji su vlasnici stranci, ili čije je sjedište van Crne Gore, saopštili su Danu iz Privredne komore (PKCG).

Iz te privredne asocijacije su kazali da u kontinuitetu promovišu ugovaranje arbitraže, kako prema preduzećima, tako i prema državnim organima i institucijama.

“Ipak, arbitražni način rješavanja sporova u Crnoj Gori još nije zaživio u punoj mjeri. Postupci koji su vođeni pred Arbitražnim sudom najčešće su za predmet imali naknadu štete zbog nepoštovanja ugovornih obaveza. U prethodnom periodu vođena su četiri međunarodna spora velike vrijednosti. Rješenje navedenih sporova je bilo od izuzetne važnosti za crnogorsku ekonomiju i društvo”, istakli su iz PKCG.

Kako su dodali, rezultat rješavanja spora bilo koje vrste podrazumijeva da je ishod za jednu stranu pozitivniji, ali je važno da je odluka zakonita i donesena na osnovu dokaza i činjenica.

“Stranke koje su svoje sporove rješavale pred Arbitražnim sudom pri PKCG, izrazile su zadovoljstvo kvalitetom vođenja postupka”, naveli su iz te asocijacije.

Arbitražni sud je samostalna i nezavisna institucija, kojoj PKCG pruža administrativno-tehničku podršku.

“Arbitražna pravila su revidirana prošle godine, u skladu sa globalnim reformskim procesima u oblasti međunarodne trgovačke arbitraže, odnosno savremenim trendovima koje nameće praksa u arbitraži i koju je bilo potrebno normirati”, dodali su iz PKCG.

Kada je riječ o rješavanju privrednih sporova pred Arbitražnim sudom, postupak se zasniva na sporazumu stranaka i ima određene karakteristike.

“Stranke samostalno odlučuju o pitanjima u vezi sa arbitražom, i to o izboru arbitara, mjestu arbitraže, pravilima postupka, mjerodavnom pravu, jeziku postupka, tajnosti ili javnosti postupka. Postupak je jednostepen i arbitražna odluka koju je donio arbitražni tribunal ima snagu izvršne isprave. Ekonomičnost podrazumijeva da su troškovi arbitraže niži u odnosu na troškove postupka pred drugim sudovima, zbog brzine i jednostavnosti arbitražnog postupka”, objasnili su iz PKCG.

Oni su poručili da te postupke karakterišu i efikasnost, tajnost i priznanje, te da sporazum o arbitražnom postupku stranaka mora biti zaključen u pisanoj formi.

“Postupak pred arbitražom po pravilu se okončava u roku od šest mjeseci od dana pokretanja. Takođe, postupak je tajan, ukoliko se stranke drugačije ne dogovore. Arbitražna odluka donijeta u Crnoj Gori može se prinudno izvršiti u Crnoj Gori i u gotovo svim zemljama svijeta, zahvaljujući činjenici da je naša zemlja potpisnica Njujorške konvencije o priznanju i izvršenju stranih arbitražnih odluka”, zaključili su iz PKCG.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije