fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeApple najveći svjetski brend

Apple najveći svjetski brend

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Apple je zauzeo prvo mjesto na ovogodišnjoj listi najvećih svjetskih brendova, sa vrijednošću kompanije od 214,48 milijardi USD.

Na drugom mjestu se, prema listi koju je objavila kompanija za strateško konsultovanje Interbrand, nalazi Google čija je vrijednost procijenjena na 155,5 milijardi USD s rastom od deset odsto u odnosu na prošlu, prenosi Biznis.ba.

Amazon drži treću poziciju sa rastom od nevjerovatnih 56 odsto, a vrijednost kompanije procijenjena je na nešto više od 100 milijardi USD.

Dalje slijede Microsoft, sa 92,7 milijardi, uz rast od 16 odsto, zatim Coca-Cola sa 66,3 milijarde USD, ali sa gubitkom od pet odsto. Na šestom mjestu je Samsung koji je povećao vrijednost šest odsto i sada iznosi 59,8 milijardi USD.

Automobilske kompanije Toyota i Mercedes zauzimaju sedmo i osmo mjesto. Toyota ima vrijednost 53,4 milijarde USD i rast od šest odsto, dok je Mercedes porastao dva odsto i vrijednost mu je procijenjena na 48,6 milijardi USD.

Facebook je deveti s vrijednosti od 45,1 milijarde USD, ali uz gubitak od šest odsto, dok je deseto mjesto zauzeo Mc’Donalds čije je poslovanje poraslo pet odsto, a njegova vrijednost je procijenjena na 43,4 milijarde USD.

Kriterijumi na osnovu kojih je napravljena lista od 100 najvećih svjetskih brendova su finansijski učinak proizvoda i usluge brenda, zatim uloga kompanije u donošenju odluka, te konkurentska snaga brenda i sposobnost da zadrži i održi potražnju i profit.

Najčitanije