fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAmandman za otpremnine penzionerima KAP-a bio neustavan

Amandman za otpremnine penzionerima KAP-a bio neustavan

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Stručna služba Zakonodavnog odbora utvrdila je da je amandman kojim se traži da se 5,45 miliona EUR otpremnina za 420 penzionera Kombinata aluminijuma uvrsti u budžet neustavan, zbog čega je povučen, saopštio je poslanik Demokratskog fronta (DF), Milan Knežević.

On je kazao da je taj amandman podnio sa kolegom Maksimom Vučinićem, a da je to bila molba i želja jednog broja penzionera KAP-a.

“Ranije je dogovoreno sa šefovima parlamentarne većine i ministrom finansija da svi bivši radnici iz metalskog sektora od naredne godine dobiju svoju nadoknadu i da niko neće biti oštećen“, rekao je Knežević u Skupštini.

On je kazao da je Stručna služba Zakonodavnog odbora utvrila da je amandman neustavan, jer se odnosio na zakon koji je Ustavni sud poništio.

„Vučinić je bio prinuđen da povuče taj amandman i odustane od rasprave“, dodao je Knežević.

On je podsjetio da su ti ljudi danima i mjesecima tražili prijeme u Vladi i da niko nije htio da razgovara sa njima, dok je on preuzeo obavezu da sa kolegom Vučinićem podnese amandman, iako je bio svjestan da su njime na ivici ili da krše Ustav i zakon.

„Juče sam bio veoma iznenađen njihovim javnim obraćanjem da smo mi odustali. Takođe su nekorektno pokušali da nas targetiraju za neke ranije stilove ponašanja prema njima“, ocijenio je Knežević.

Poslanica Demokrata, Zdenka Popović, kazala je da su prije tri ili četiri mjeseca šefovi poslaničkih klubova bili sa predstavnicima radnika KAP-a i Ministarstva ekonomije i da je postignut dogovor da se do kraja ove godine izradi zakon koji će biti lex specialis i koji će biti za isplatu svih radnika metalskog sektora.

„Bilo je opravdano da se povuče amandman, jer je dogovoreno da se donose zakon koji će značiti kada će biti isplata ovim radnicima“, objasnila je Popović.

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, tražio je ranije od poslanika da se javno izjasne zbog čega su odlučili da povuku njihov amandman.

Penzioneri KAP-a su protestovali pred zgradom Skupštine tokom skupštinskog zasijedanja o Predlogu zakona o budžetu za ovu godinu.

Bivši radnici KAP-a, njih 420, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu otpremnina, od kada se redovno okupljaju u znak protesta. Radi se o otpremninama u iznosu od 5,45 miliona EUR.

Najčitanije